Vil huse asylsøkere i telt

Regjeringen forventer rundt 10 500 asylsøkere i år, 4000 mer enn i fjor. For å dekke det store behovet for mottaksplasser vil Utlendingsdirektoratet (UDI) nå etablere teltleirer.
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

– Økningen i antall asylsøkere krever ekstra tiltak. Det er derfor planlagt midlertidig teltinnkvartering på Tanum i Bærum og i Lier i Lierskogen, sier avdelingsdirektør Siri Rustad i en pressemelding.

UDI planlegger å sette opp telt der opp til 80 personer kan innkvarteres. I tillegg planlegger direktoratet telthaller som kan huse inntil 300 mennesker. UDI satser på å ha tilbudet klart tidlig denne uka.

UDI forklarer at tiltakene skal sikre at det til enhver tid finnes et forsvarlig tilbud tid til de som kommer til Norge. Teltene skal virke som transittmottakplasser inntil asylintervjuer er gjennomført. Deretter kan asylsøkerne sendes til forskjellige kommuner. 

En stor økning i antallet asylsøkere til Norge er forventet i 2008.

Tre til fire måneder
UDI melder at dette er et midlertidig tilbud mens de ferdigstiller kontrakter om nye transittmottaksplasser.

– Hvor lenge regner UDI med at det midlertidige tilbudet skal vare?
– Dette skal vare inntil vi har funnet alternative transittmottak. Det er snakk om mellom tre og fire måneder, sier Rustad til Utrop.

– Skulle dette vise seg å ta lengre tid enn det man hadde regnet med, hva skjer da?

– Vi håper på å ha funnet løsninger innen det, svarer Rustad.
Hun forteller videre at direktoratet håper å utvide mottakskapasiteten for å ta imot flere og at de jobber med å finne plass til asylsøkere på ordinære mottak fortest mulig.

I mot ordningen
Petter Eide, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, sier til Utrop at han er mot ordningen.  

Norsk Folkehjelp har driftsansvar for mange asylmottak, deriblant ett på Tanum i Bærum, og Eide tror ikke at oppsettingen av telt kan gjennomføres uten deres hjelp.

– Vi mener dette tilbudet ikke gir forsvarlig boforhold for mennesker. Vi kan ikke se at det blir tilfredsstillende sanitære og helsemessige forhold, sier Eide.

Må finne andre løsninger
Sammen med UDI prøver nå Norsk Folkehjelp å finne en løsning som alle de involverte kan jobbe med. Han viser til et møte tidlig fredag med direktoratet hvor det blant annet ble diskutert hva som kan gjøres.

– Det foreligger ikke konkrete tiltak ennå, men noe av det som ble nevnt var muligheten for å bygge brakker, øke bemanningen, eller rett og slett sende disse menneskene til andre asylmottak i landet mens de venter, sier Eide.