Dårlig tannhelse

Ni av ti femåringer med innvandrerbakgrunn i Oslo har hull i tennene. Bushra Ishaq (22) er legestudent og mener en del innvandrerforeldre har lavere terskel for å gi barna sine brus og godteri enn etniske nordmenn.

Ivar Espelid er professor i barnetannpleie på Universitetet i Oslo og har forsket på pakistanske kvinners forhold til tannhelse. Espelid tror grunnen til at flere førstegenerasjonsnordmenn har hull i tennene enn etniske nordmenn, er at de ikke har nok kunnskap om hva som er sunt kosthold. Han tror en viktig årsak til problemet er høyt inntak av saft og godteri, skriver NRK.

Senere tannpuss
Forskning viser at foreldre med innvandrerbakgrunn pusser tennene senere enn etnisk norske foreldre. Tall fra SSB viser at snittet for Oslos femåringer ligger på 1,5 hull, mens barna ellers i landet i gjennomsnitt har 0,9 hull.

– Det er særlig barn med innvandrerbakgrunn som trekker statistikken opp i Oslo, sier Espelid til Aften.

Nedsatt tyggeevne
Espelid sier til Aften at infeksjoner blant annet kan gi nedsatt tyggeevne. Han tror det usunne kostholdet hos en del innvandrere skyldes at usunne produkter ofte er billigere og lettere tilgjengelig enn matvarer som er sunne.

Ishaq: – Bevisstheten om kosthold har kommet seg blant norskpakistanere. FOTO: Henrik Kreilisheim

Lavere terskel
Bushra Ishaq (22) (bildet) er legestudent og har holdt forskjellige kurs om kosthold og helse for innvandrerkvinner. Hun tror en del innvandrerforeldre har lavere terskel for å gi barna sine brus og godteri.

– Sett under ett har innvandrere dårligere kostholdsvaner enn etniske nordmenn, og det er overhyppighet av livsstilsykdommer som diabetes og høyt blodtrykk blant dem. Selv om disse sykdommene til en viss grad er genetisk betinget, har miljøet en del å si. Mange i det pakistanske miljøet har blitt mer bevisst på helse, forteller Ishaq til Utrop.

Informasjon
Legestudenten mener det er viktig å gi mer informasjon om helse for at budskapet skal nå frem til innvandrerforeldrene.

– Det er viktig å ha en åpen dialog med foreldrene, og gi dem mer informasjon. Her tror jeg skolen og skolehelsetjenesten har en viktig rolle, sier Ishaq som selv er nøye med å pusse tennene.

– Jeg pusser tennene to ganger om dagen. Dessuten bruker jeg munnskyll og tanntråd av og til. Jeg har pusset tennene så lenge jeg kan huske. Da jeg var liten brukte jeg lang tid på badet fordi jeg likte så godt å pusse tennene, ler Ishaq.