Ramadan en prøvelse for kaféeiere

Uten mat og drikke duger helten ikke, sier ordtaket. Men muslimske kaféeiere på Grønland i Oslo holder det gående under islams hellige måned, tross gnagende sult og sviktende kunder.
Sabrina Farell (Tekst og foto)
Latest posts by Sabrina Farell (Tekst og foto) (see all)

 Nå er fasten i full gang for muslimer verden over. Det gir slunkne kasser hos mange av Grønlands kafeer.

– Det er veldig stille her i dag, sier Moussa Ataya, dagligleder av Cafè Cedar Sunrise på Grønland i Oslo.

Cafèen har flest muslimske stamkunder, og Moussa forteller at det påvirker omsettingen.

– De fleste av våre kunder faster, så det ingen som drikker eller spiser på dagtid. Dert betyr lite penger i kassa, sier han.

Å motstå fritelser, med mat og kaffe rundt seg hele dagen, hver dag i en hel måned, er ingen enkel sak. Moussa kan verken drikke en dråpe vann eller spise en liten smule i løpet av hele arbeidstiden. Han åpner klokken åtte om morgenen og holder kafeen gående til ti om kvelden, helt på egen hånd.

– Det verste er å holde seg unna kaffe og røyk. Jeg er en storrøyker og veldig glad i kaffe. Bortsett fra det er det ikke noe særlig vanskelig å forholde seg til ramadan. Man lærer selvbeherskelse.


Cafè Cedar Sunrise er nesten helt tom under Ramadan.
 


Moussa Ataya driver kafé med matservering mens han faster.

 Bringer familien sammen 

Fasten er et uttrykk for en indre renselse for muslimer. Det er også en prøve på lydighet og utholdenhet. Dessuten skal man erfare sultfølelsen hos de fattige. Men Moussa ser positivt på fasten. – En deilig dyd, sier han.

– Det er veldig bra å faste. De fleste muslimer holder sammen og familier samler seg under måltidene på kvelden, noe man ellers ikke alltid har tid til i hverdagen. Det er også den ene gangen i året hvor man kan sette tålmodigheten på prøve. Det er en deilig måned, sier han.

Fastet i 21 år

Han får støtte av butikkinnehaver Noman Siddique

– Det er ikke noe problem å faste, man har det i hjerte så det går bra, sier Siddique ved Nordbygata dagligvarer i Oslo.

Også han er utsatt for deilige fristelser som ferskt brød og frukt hele dagen.

– Man blir veldig disiplinert, mener han.

Noman våkner klokken 04.30 om morgenen og faster til klokken åtte på kvelden. Det er over 16 timer uten mat og drikke.

– Jeg fastet første gang når jeg var tolv år, så jeg er blitt ganske vant til det, sier han.


Noman Siddique syns fastingen er en dans på roser. 


Nordbygata dagligvare øker omsettingen av dadler og kikkerter under Ramadan.

Salg av dadler på topp

Varevalget forandrer seg markert under ramadan. Kaffe og smørbrød går ned på kafeer. Men andre varer går bra.

– Dadler, kikkerter og melk er det vi selger mest av. Folk handler ekstra mye under ramadan for å tilberede måltidene til åpningen av fasten på kvelden, sier han.

Profeten Muhammed åpnet fasten med et glass yoghurtdrikke, dadler og et stykke brød. Denne måten å åpne fasten på er det få som klarer å leve opp til, og det er blitt en vanlig tradisjon for muslimer å lage ekstra mye mat ved åpningen av fasten. De fleste starter likevel å åpne fasten med dadler, melk eller yoghurtdrikke og brød for å hedre profeten.