Slør-forbud i strid med grunnloven

Frankrikes administrative forsamling fraråder regjeringen å innføre et niqab- og burkaforbud. Likevel vil flere i regjeringen innføre totalforbud.
0Shares

Landets administrative forsamling rådet regjeringen at ethvert totalforbud mot ansiktsdekkende muslimske slør vil være i strid med landets grunnlov, melder BBC.

Statens råd, eller Le Conseil d’État som det heter i Frankrike, er et rådgivningsorgan for regjeringen. De sier at et forbud kan være lovlig på noen offentlige steder som skoler, sykehus og domstoler. Dette kan rettferdiggjøres av sikkerhetsårsaker, for å bekjempe svindel, og for å møte behovet i noen offentlige tjenestefunksjoner.

Men et totalforbud skal ikke bare være grunnlovstridig. Den strider også imot Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), melder rådet.

Vil ha totalforbud likevel
Til tross for disse rådene fra Le Conseil d’État, ønsker regjeringen å innføre totalforbud. Parlamentsmedlem Jean Leonetti i president Sarkozys parti UMP sier et forbud må være totalt for å ikke bli misforstått.

– Vi mener fortsatt at vi må sende en klar beskjed, sier Leonetti.

President Sarkozy har flere ganger sagt at han ikke ønsker det ansiktsdekkende sløret i Frankrike. Presidenten har ikke vært like tydelig om et slikt forbud, men ønsker en lov som kan begrense bruken betraktelig.

Det er flere typer hodeplagg og slør for muslimske kvinner, og de ansiktsdekkende er niqab og burka. I Frankrike er niqab mest brukt.

Ifølge innenriksdepartementet bruker 1900 kvinner heldekkende slør i Frankrike. Landet har Europas største muslimske minoritet.