Stumper ikke røyken

 
Foto: Jessica Allande
Muslimer Utrop har snakket med sier at de ikke vil slutte med å røyke, selv om det er påvist spor fra svineblod i sigarettfiltre.
0Shares

– Alle rusmidler er uislamske på lik linje med inntak av svin, sier Samir Atla, som røyker selv.

Nyheten om stoffet hemoglobin, som blir brukt i filteret i sigaretter inneholder spor fra svineblod, har gått verden rundt i det siste. Professor Simon Chapman fra Sydneys Universitet står bak funnet og setter søkelyset på at muslimske røykere vil ha problemer med sigarettinntaket etter dette funnet.

– Mange troende muslimske og jødiske røykere og enkelte vegetarianere vil bli forferdet når de blir klar over at de putter filter laget av et svineprodukt i munnen, sa Chapman til et australske nyhetsbyrået AAP.

Røyk er haram
Samir Atla, Mohammed Sfarsel og Ali Ballaali kommer fra Marokko og er røykere. Alle tre er overrasket over professor Chapmans funn, men tror ikke det vil skremme røykere vekk fra sigarettene.
– Røyk er etter islamske verdier haram på lik linje med andre rusmidler, sier Samir Atla.

Vil fortsette å røyke: Til tross for at det ble påvist spor fra svineblod i sigarettfiltre vil ikke Samir Atla og Mohammed Sfarsel stumpe røyken. Ali Ballaali (i bakgrunnen) vurderer derimot å slutte på grunn av dette.
Foto : Jessica Allande

Mohammed Sfarsel er enig, men også skeptisk til den australske professorens funn.

– Jeg velger ikke å tro på det, men jeg kan si at når man først velger å røyke så er det likegyldig om det er svin i filtrene eller ikke, sier Sfarsel.

Blant de tre vennene er det kun Ali Ballaali som vurderer å slutte på grunn av dette.

– Det er skuffende å få vite om dette. Jeg har lenge vurdert å slutte, men dette er dråpen. Nå vil jeg tenke meg om både to og tre ganger neste gang, sier han.

Håper flere slutter
Bushra Ishaq, samfunnsdebattant og tidligere leder i Muslimsk studentsamfunn er også overrasket over funnet. Hun håper flere muslimske røykere vil stumpe sigarettene for godt hvis de får vite om svineinnholdet.

– Dette er ganske nytt for meg og ikke noe vi har diskutert i organisasjonen. Røyk er farlig uansett så hvis dette kan være med på å få flere til å slutte, ser jeg positivt på det, sier hun.

Hun får støtte fra Shoaib Sultan fra Islamsk Råd Norge.

– Røyking er en usunn uvane, og dette er i seg selv en god grunn for å unngå det i henhold til islamske skikker, sier Sultan.

Tviler på virkningen fra stoffet
Professor Arild Njå ved fysiologisk institutt ved Universitet i Oslo (UiO) forklarer at hemoglobin er et naturlig stoff som frakter oksygenet fra lungene til resten av kroppen. Stoffet binder til seg både oksygen og karbonmonoksid (kullos). Kullos er et farlig stoff som fører til oksygenmangel.

Hemoglobinet i sigarettene skal visstnok hindre at kullos trenger inn i kroppen. Men Njå stiller seg tvilende til om virkningen er bra nok.

– Selv om hemoglobin teoretisk sett kan brukes til å absorbere kullos, vet jeg ikke om det vil fungere i sigarettfiltere. Dessuten er mengden hemoglobin i filteret veldig liten sammenliknet med mengden hemoglobin i blodet. Jeg tviler sterkt på om tilsetningen kan ha den ønskede virkningen, sier han.