Fra asylsøker til Norgesrepresentant

Weldu Negash Gebretsadik vant en overlegen seier på 10 000 meter under Oslo Maraton.
Foto: Oslo Maraton/Eirik Førde
Søndag 23. september vant Weldu Negash Gebratsadik 10-kilometeren under Oslo Maraton. Han er i storform før sitt første VM for Norge. Men hans største seier var å få norsk statsborgerskap.

Weldu Negash Gebratsadik (32) kom i mål på sterke 29.21. – Jeg ga ikke alt. Men det var god tempotrening, sier han til nrk.no.

Gebratsadik lader opp til VM i Doha i Quatar hvor han skal løpe maraton. Hans personlige rekord fra mai i fjor er på 2.10.37. Han frykter klimaet mer enn formkurven: – Varmen i Doha kan gjøre det vanskelig, kanskje blir det opp mot 40 grader, sier han.

Flyktet fra Eritrea

Veien til VM-deltakelse for Norge har vært lang og kronglete. Gebratsadik forlot hjemlandet Eritrea i frykt for å bli innkalt til militæret og for å havne i fengsel. Han kom til Norge 17.mai for åtte år siden og bodde på et asylmottak i Hurdal i Akershus. Der ble han oppdaget av en mosjonist da han var ute og trente. Snart var Gebratsadik i gang med å løpe på norske friidrettsbaner.

Løper for Norge

I 2014 ble han norsk mester på 10 000 meter. Han fikk treffe statsminister Erna Solberg og fortalte henne at hans største drøm var å bli norsk statsborger. – Hun sa at det kunne hun ikke love, og fortalte at det er et regelverk for slike søknader, sier Gebratsadik. Ikke lenge etter var statsborgerskapet på plass.

Gebratsadik forteller at motivasjonen hans bak all treningen hele tiden har vært å få norsk statsborgerskap og delta i VM for Norge. I sommer vant han sin syvende seier i Birkebeinerløpet.

Nå er han spent på hvordan det går når han skal representere sitt nye hjemland i Quatar. . Verdensmesterskapet i friidrett går av stabelen 27. september til 6. oktober.