Qatar-VM vil skape brobygging

Supermoderne, høyteknologisk og arabisk: slik vil fotball-VM i Qatar foregå i 2022
Foto: Flickr.com
Fotball-VM i et muslimsk land for første gang vil kunne bidra til økt flellesforståelse, mener norske muslimske fotballsupportere Utrop har snakket med.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Torsdag 02.12 valgte FIFAs eksekutivkomité under generalforsamlingen hvem som fikk fotball-VM i 2018 og 2022. Resultatet ble at Russland fikk sluttspillet i 2018 og Qatar, som første nasjon i Midt-Østen, fire år senere. Qatar blir dermed historisk, og for første gang vil fotballens største turnering bli avholdt i et majoritetsmuslimsk land.

Godt forberedt

Hassan Abdulla al Thawadi, sjefsdirektør for Qatars VM-søknad, sier overfor riksdekkende Qatar Tribunal at man er forberedt til å ta imot verden på best mulig måte.

Kan godt tenke seg å ta turen til gulfstaten og nyte fotball-VM: norsk-marokkaner og fotballentusiast Fouad Acharki.
Foto : Privat

– Vi kommer til vise verden at Qatar er et moderne og tolerant land. Jeg har fått forsikringer fra høyeste hold om at alkoholsalg vil bli tillatt på spesifikke områder for utenlandske fotballsupportere. Vi holder dessuten på å forbedre teknikken med stadionavkjøling slik at det varme sommerværet ikke blir en utfordring for spillerne.

VM er brobygging

NRK-journalist og norsk-marokkaner Fouad Acharki mener tildelingen viser tillit overfor gulfstaten.

– Sist VM ble tildelt Sør-Afrika, og da var Marokko og Egypt motkandidater. Så det er ikke første gang et muslimsk land har søkt. Nå som de har fått det, ville jeg absolutt ha vurdert å besøke Qatar.

Vil et fotball-VM i et muslimsk land bygge broer på tvers av religiøse forskjeller?

– Når Qatar får VM så gir det omverdenen et signal om inkludering. Det er ingen hemmelighet at muslimer hetses verden rundt, så det å få et så stort arrangement vil bidra til mer forståelse av religionen og kulturen for omverdenen. Turistene vil kunne se arabisk arkitektur, spise ekte arabisk mat som ikke er fra Torggata, møte muslimer og snakke med de. Folk som oftest har fordommer har ikke muslimer i sin vennekrets. Jeg synes det er viktig at mennesker på tvers av kulturer har det gøy sammen og VM er et fint sted for å skape fellesforståelse.

Foregangsland

Shoaib Sultan, fotballsupporter med en årelang forkjærlighet for engelsk fotball og Manchester United, ser det som positivt at Qatar tildeles mesterskapet, og mener det gir landet statusheving internasjonalt.

– Qatar er et spennende land som viser vei, og som sees på som et foregangsland når det gjelder sivile rettigheter, teknologi og klimaspørsmål i araberverdenen. VM absolutt ha mange positive følgeeffekter, også i forholdet til omverdenen, fastslår Sultan.