Stiller ut i fødelandet

Anish Kapoor foran en av verkene sine. Nå stiller den indisk-fødte kunstneren ut i byene Mumbai og New Dehli.
Foto: Andrea Shea/WBUR
Den verdenskjente kunstneren Anish Kapoor planla utstilling i India for ti år siden. Først nå er den klar.

Logistiske utfordringer skal være årsaken til at ustillingen hele tiden har blitt utsatt, skriver bbc
.

Selv om Dehli har flest av hans arkitektoniske verk, er det visstnok utstillingen i Mumbai som stjeler all oppmerksomheten. Den holdes nemlig i det berømte filmstudioet Mehboob Studio, og er forventet å trekke utallige besøkende.

I forbindelse med ustillingene, har mediene skrevet mye om hans hjemvendelse til fødelandet India. Selv liker ikke Kapoor å bli karakterisert som en indisk-født kunstner, sier han til bbc.

Verdenskunstneren Anish Kapoors “Cloudgate” i Chicago.
Foto : flickr

– Jeg vil bare være den beste kunstneren, uansett bakgrunn, sier han, og sier at han mener en kunstner bør bli bedømmet ut fra sin evne til å skape noe, framfor hvilket land han eller hun er født.

Stor suksess

Den første Kapoor-ustillingen i India blir kalt en av kunstnerens mest ambisiøse prosjekter noensinne, og er blitt organisert og planlagt av Indias kulturdepartement, nasjonalgalleriet for moderne kunst i India, og det britiske rådet.

Til The Guardian
sier Kapoor at det ikke vil koste penger å se på utstillingene hans i India.

– Jeg har en ambisjon om å nå et publikum utover de som tilhører kunst-verdenen, og i India vil jeg ha et stort publikum. De fleste ustillinger koster penger. Ikke min, så kan man slippe uteliggere inn? Mitt argument er at du slipper dem inn, sier han til avisa.

Anish Kapoor ble født i Mumbai i 1954, men bor nå i London, og kalles en av Storbrittanias mest suksessfulle kunstnere. Han er utdannet ved Hornsey College of Art og Chelsea School of Art and Design, og har siden gjort stor suksess. I 1991 ble han tildelt den prestisjetunge Turner-prisen.