Tvangsgiftet og voldtatt

 
Foto: Illustrasjonsbilde: Flickr
I en blokkleilighet nordøst i Oslo i desember 2006 ble den da 13 år gamle jenta viet til sin 19 år gamle fetter. Deretter fulgte tre år med vold og voldtekt, skriver Nettavisen.
Hina Jalil
Latest posts by Hina Jalil (see all)

Onsdag må hennes seks år eldre fetter møte i retten, mens fetteren nekter straffskyld. Rett før jul ble både jentas fetter, onkel, tante, mor og far tiltalt i den svært spesielle tvangsgiftesaken. Alle tiltalte nektet all straffskyld da saken startet.

Giftet seg i Norge

Familien kommer opprinnelig fra Irak, men alle bodde i Norge. Dette er ikke den første rettssaken etter tvangsekteskap. I 2005 ble far og sønn dømt til 10 måneders fengsel etter at en 17 år gammel jente ble sendt til Irak og tvangsgiftet.

Vanligvis blir jenter fra utenlandske familier tvangsgiftet i utlandet. Dette er den første straffesaken der vielsen har skjedd i Norge. Hverken i Irak, Pakistan eller Norge er det lov å gifte seg før man er 18 år. Det var derfor snakk om et såkalt religiøst bryllup og ikke et rettslig bindende ekteskap.

– Truet, slo og voldtok

Etter ekteskapet flyttet 13-åringen fra sine foreldre, og inn til 19-åringen og hans foreldre i leiligheten på Oslo øst. Fetteren og «ektemannen» er tiltalt for voldtekt, og for å ha hatt seksuell omgang med barn under 14 år.  Politiet mener ifølge Nettavisen at han truet til seg sex med jenta. Han skal blant annet ha slått henne, satt kniven mot halsen hennes, revet av henne klærne, og holdt henne fast. Også hennes onkel og tante skal ha slått og drapstruet jenta for å få henne til å bli i ekteskapet. 

Fetteren innrømmer at de to levde i et ekteskap, men hevder at det seksuelle skjedde frivillig, og at hans «kone» var lykkelig. Nå blir sannsynligvis også 13-åringens egne foreldre tiltalt for å ha tvunget jenta til å gifte seg. Politiet mener ikke at moren og faren selv truet og slo jenta, men at de sa til datteren at de ikke kunne hjelpe henne fordi hun tilhørte ektemannen.