Trosset lærernes råd om å slutte på skolen

Kvinne, muslim, blind og IT-sjef

Sumaira Latif ble blind da hun var 15 år gammel. Klassen hadde høytlesning og hun var den neste til å lese. – Plutselig så jeg bare ordene, uten å klare å lese dem, forteller Latif. Allikevel har hun klart å bli IT- sjef hos Procter & Gamble. Nå inspirerer hun andre innvandrerkvinner til å satse på karrière.
Hina Jalil
Latest posts by Hina Jalil (see all)

 

Torsdag 27. januar var det duket til seminar arrangert av Muslimske Akademikerkvinner (MAK). MAK ble startet av en gruppe samfunnsengasjerte kvinner med ulik akademisk og sosial bakgrunn. Visjonen er at norske muslimske kvinner skal fungere som aktive og likestilte samfunnsborgere.

Kveldens gjester var blant annet Hege Skjeie, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Ida Drange, stipendiat ved Høgskolen i Oslo og den britiske muslimen Sumaira Latif med sin oppsiktsvekkende historie og karriere.

– Det snakkes mye om muslimske kvinner, men lite med dem, sa Ambreen Pervez, leder for MAK, under seminarets velkomst.

Rar opplevelse

Med mål om å fremme gode rollemodeller, var IT-sjef for det store internasjonale firmaet Procter & Gamble i Asia og Europa, Sumaira Latif invitert.

Det snakkes mye om muslimske kvinner, men lite med dem.

IT-sjef Latif mistet 97 prosent av synet sitt og fikk råd fra lærerne om å slutte på skolen for å lære seg blindeskrift. Det fikk henne til å tenke grundig gjennom livet.

– Å slutte på skolen var ikke et alternativ for meg. Jeg snakket om problemet med lærerne mine og spurte om tilrettelagt undervisning. Og det ordnet seg, sier hun.

En lærer leste opp spørsmålene for Latif under eksamen og hun fikk løse oppgavene muntlig. Det gikk så bra at hun klarte å komme inn på University of Stirling i Skottland.

Procter and Gamble

Etter endt utdanning  søkte Latif en seks måneders traineestilling hos Procter & Gamble i London. Det gikk ikke som hun hadde regnet med.

– Stillingen ble utvidet, noe som var bra. Men jeg hadde vanskeligheter med å vise resultater grunnet manglende evne til å se.

Latifs blindhet hindret henne i å yte hundre prosent i jobben, men livet hennes endret seg da hun fikk en datamaskin som hun kunne bruke til å lese e-poster og dokumenter høyt.

Hun valgte å satse på en karriere i IT-yrket fordi hun mener teknologi sammen med et menneskelig touch kan bringe forbedringer til private og bedrifter.

Den store drømmen

Sumaira Latif er den første kvinnen i sin familie med høyere utdanning. Hun har hatt mye motgang, og takker foreldrene sine for all støtte.

– Foreldrene mine har alltid vært der for meg og støttet meg i alt. De har spilt en viktig rolle på veien dit jeg er i dag, sier hun.