Vant NM med sprukket ledd

Også kampsportstalent: Ortega er regjerende mester i 57-kilosklassen for kvinner senior. Her er hun fotografert på treningsleir i Beijing.
Foto: Privat
Norsk-spanske Cindy Moe Ortega (20) er supertalent i både kampsport og ballsport. Hennes oppskrift for å lykkes er hard satsing og viljestyrke.
0Shares

Å si at 20-åringen fra Skullerud med norsk mor og far fra Kanariøyene er glad i idrett ville vært et understatement. I flere år har hun kombinert det norske taekwondolandslaget og Haugeruds damelag i håndball.
– Håndballen gjør jeg for gøy, selv om det også ligger et konkurransemoment i den. Taekwondoen er det jeg først og fremst satser på nå.
– Jeg er en konkurransemenneske og gleder meg til å møte nye utfordringer hele tiden. Å hoppe i ilden er det aller beste jeg vet, sier norsk-spanske Cindy Moe Ortega.
Foto : Claudio Castello
Ifølge Ortega handler idrett om ren og skjær vinnervilje. For Oslo-jenta kan nemlig vise til å ha vunnet gull under fjorårets NM i Bodø i 57-kilosklassen for kvinner senior med en betydelig ulempe.
–  I over et halvt år trente jeg med noe mitt støtteapparat trodde var betennelse i lysken. Etter mesterskapet viste det seg at leddleppen (labrum) i hoftebenet var sprukket. 
Hvorfor vant du?
– Jeg hadde nok viljestyrke og ville ikke la noen ta NM-gullet fra meg, sier hun med et smil.

Disiplin og mangfold
Taekwondo er sørkoreanernes nasjonalidrett. Under OL i Seoul i 1988 fikk sproten et internasjonalt mediegjennombrudd da taekwondo for første gang ble vist frem som demonstrasjonsgren. Her hjemme har også utviklingen begynt å skyte fart, og Ortega sier miljøet her i Oslo er veldig flerkulturelt.
– Treneren min kommer fra Iran, og kjenner personlig OL- og VM-mesteren Hadi Saei. Selv har jeg medutøvere i land som Kroatia, Pakistan og Korea og opplever taekwondo, både her hjemme og ved å konkurrere i utlandet, som en samlingsplass for ulike kulturer.
Hva driver deg frem som idrettsutøver?
– Først og fremst fokuset på konsentrasjon. Å trene mye, holde en streng diett og får innprentet en respekt for trenere og trening. Taekwondoen har hjulpet meg mye med bevegelsestrening, kondisjon, taktikk, samt fysisk og mental styrke. 
Finner forbilder i mestere
Håndball- og taekwondo-enerne Gro Hammerseng og Hadi Saei oppgir hun som sine store forbilder.
– Ja, det å se at når de har klart det, inspirerer meg til å gjøre noe lignende.
Ser du for deg at du engang i fremtiden selv blir en inspirator for yngre flerkulturelle jenter?
– Jeg innser at jeg etterhvert vil få inn såpass mye erfaring at jeg kan lære bort ting. Og det i seg er viktig.
Foreløpig er Ortegas planer å trene seg opp etter skade og operasjon, og deretter å komme seg tilbake til god gammel kampform. Norsk-spanjolen ser ikke en smule bekymret ut når hun snakker om skadeproblemene og et eventuelt comeback.
– Taekwondo er en tøff idrettsgren, men lærer deg samtidig å takle utfordringer. Jeg tror også personlighet har mye å si. Er man en type som er glad i å konkurrere, hoppe ut i det, og ta det positive ut av motgang, så vil man lykkes, både i kampsport, ballsport og ellers i livet.