Frykter for livet etter saudisk hacking

Iyad el-Baghdadi er en aktivist, journalist og forfatter fra Palestina som fikk en ledende stemme mot diktatoriske regimer på sosiale medier under Den arabiske våren.

– Jeg fant ut at telefonen min hadde blitt hacket i begynnelsen av juni 2019, sier Iyad el-Baghdadi til e24.no.  

Nå frykter han at Saudi-Arabia vil ta livet av ham.

Ledende stemme mot diktatoriske regimer

Iyad el-Baghdadi er en aktivist, journalist og forfatter fra Palestina som fikk en ledende stemme mot diktatoriske regimer på sosiale medier under Den arabiske våren. I 2014 fikk han asyl i Norge etter å ha blitt fengslet og deportert av De forente arabiske emirater (UAE) og deretter deltok på konferansen Oslo Freedom Forum. Han er venn og kollega av v den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, som ble drept av Saudi-Arabia i fjor. El-Baghdadi har vært bidragsyter i tenketanken Civita, spaltist i Aftenposten og mottatt støtte fra Fritt Ord.

Kaller påstanden “absurd”

Iyad el-Baghdad skal ha blitt informert om hackingen av troverdige kilder med innsikt i det saudiske regimet Han forteller til e24.no at han fikk beskjed om dette cirka én måned etter at han holdt en pressekonferanse i Oslo om at livet hans stod i fare.  Han hevder at hackingen har blitt ved hjelp av programvaren NSO Pegasus.

Tidlig i mai i fjor meldte The Guardian og en rekke andre medier om at CIA skal ha varslet PST om en mulig trussel fra Saudi-Arabia. Iyad el-Baghadi holdt en pressekonferanse i Oslo 19. mai etter at flere medier hadde varslet PST om at livet hans muligens var truet av Saudi-Arabia.

Saudiarabiske myndigheter har kalt påstandene om hacking som The Guardian og andre aviser har omtalt, som «absurd».

– Iyad el-Baghdadi er ukjent for Saudi-Arabia. Han er en palestiner. Det han påstår er løgn og ærekrenkelse, skriver den saudiske ambassaden i en e-post til e24.no.

PST vil ikke kommentere

Den palestinske aktivisten, forfatteren og journalisten lever nå som politisk flyktning på skjult adresse i Norge. Han sier at han nå har fått formell politibeskyttelse etter aat amerikanske CIA skal ha varslet PST om den mulige trusselen mot ham.

PST ønsker ikke å kommentere hvorvidt det stemmer at el-Baghdadi har blitt hacket av Saudi-Arabia eller fått politibeskyttelse.

To forskere ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Ole Willers og Lars Gjesvik, studerer for øyeblikket det voksende markedet for programvare til overvåkning, der NSO Group er «blant de mest kapable aktørene».

Forskerne kjenner ikke til at noen i Norge har blitt hacket med NSO Pegasus. De vet heller ingenting om saken til el-Baghdadi, men sier at det finnes «noe presedens» for at Saudi-Arabia hacker kritikere av regimet.