Gratulerer med dagen

I dag markeres samenes nasjonaldag over hele landet

I dag feires samenes nasjonaldag, en dag som omtales også som «samefolkets dag» og «samisk folkedag».
Foto: Felipe Tofani
Her deler styreren i Árran mánájgárdde/barnehage sine tips til hvordan barnehager kan markere den store dagen.
0Shares

Birgit Andersen er styrer i lulesamiske Árran mánájgárdde i Hamarøy kommune. Hun er medforfatter av inspirasjonsheftet «Arbeid med samisk språk og kultur i barnehagen», som er utviklet av Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen.

Andersen forteller til barnehage.no at både barn og ansatte i Árran mánájgárdde gleder seg stort til å feire den samiske nasjonaldagen på torsdag:

– Vi har allerede pyntet litt inne og ute i barnehagen. Planen er at vi skal være med på flaggheising klokken 10, og så skal vi tenne bål og spise samisk «taco» til lunsj. Vi skal ha felles lunsj med de ansatte på Árran – lulesamisk senter som barnehagen tilhører, og barna skal synge samiske sanger for dem. Senere på dagen kommer det en dame som skal ha fortellerstund for oss.

Her er hennes fem tips:

  1. Lag samisk mat: Andersen anbefaler å lage bidos (en tradisjonell samisk suppe), blodpølse eller å bake gáhkko (samisk klappakake/brød).
  2. Spill samisk musikk: – Den samiske nasjonalsangen finnes for eksempel både som lydfil og video på Internett, sier Andersen.
  3. Lag en samisk krok i barnehagen med lavvo og bålplass: Det går an å kjøpe ferdige lavvoer til innebruk, men ved hjelp av bambuspinner og stoff kan man enkelt og billig lage sin egen, påpeker Andersen.
  4. Fortell eventyr: Andersen anbefaler sagnet om storfuglen på Stetind og eventyret «Da Stallo giftet seg med en trestokk». Disse kan man blant annet finne inne på Facebook-gruppa «Samisk blikk i barnehagen», opplyser hun.
  5. Aktiviteter rundt det samiske flagget: Vis frem det samiske flagget og snakk om symbolikken, oppfordrer Andersen.

Klikk her for animasjonsvideo om samenes nasjonaldag