Stortinget utsetter behandling av Moria-barna

Å hente hjem flyktninger fra Hellas være i strid med Granavolden-erklæringen, sier Jon Helgheim (Frp).
Kommunalkomiteen på Stortinget har utsatt behandlingen av saken om å hente barn fra den mye omtalte Moria-leiren i Hellas i to uker.
271Shares

Det skriver Aftenposten tirsdag.

Komiteen skulle etter planen ha avgitt sin innstilling 7. mai, og saken skulle vært behandlet i Stortinget 12. mai. Men ifølge avisa har regjeringen bedt om en utsettelse fordi EU-landene jobber med en felles løsning for flyktningene i leirene i Hellas.

Frps flyktningpolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim, som er saksordfører i saken, sier til Aftenposten at han er overrasket over Høyre.

– Dersom partiet vil endre kurs og hentet hjem flyktninger fra leirene i Hellas, så får de stå for det. Det blir ingen europeisk enighet, og da vil det å hente hjem flyktninger fra Hellas være i strid med Granavolden-erklæringen, sier han.

I regjeringsplattformen fra Granavolden heter det at regjeringen i utgangspunktet «støtter planer om et forpliktende europeisk kvotesystem som gir en permanent fordelingsmekanisme mellom alle europeiske land.»

Forholdene i den overbefolkede Moria-leiren på den greske øya Lesvos har fått mye medieoppmerksomhet. I en spørreundersøkelse nylig sier 56 prosent at de er enige i at Norge bør ta imot noen av barna i flyktningleirene på de greske øyene.