– Skanning vil ikke gi svar om Breivik

Innvandrere er viktig ressurs i helsevesenet, mener offentlig ansatte. På bildet er Wasim Zahid Sykehuset i Buskerud.
MR-skanningen Anders Behring Breivik takket nei til, kunne trolig ikke ha bevist at han er paranoid schizofren, ifølge lege. I dag meldes det at tre nye sakkyndige er foreslått for å vurdere Breivik.
0Shares

Hovedsakelig er det samtaler med Breivik som setter diagnosen og det har de sakkyndige måttet nøye seg med for å kartlegge Breiviks sinnstilstand, selv om en nevrologisk undersøkelse var ønsket.
– Hjerneskanning kan si noe om hjernen, men det er ikke avgjørende, sier lege og forsker Wasim Zahid til utrop.no.

En MR-undersøkelse kan ikke vise om en person er paranoid schizofren.

Bystyremedlem Mertefe Bartingliou (H) mener at man skal stole på rettsystemet, men innrømmer at konklusjonen om Breiviks sinnstilstand kom uventet.
Foto : Privat
Breivik takket nei til MR-skanningen som kunne vise om hans hjerne har synlige skader. Han har også uttalt gjennom sin forsvarer at han ser på seg selv som tilregnelig. Det skulle da ikke være noen grunn til å ikke ta undersøkelsen, som ikke kan utføres uten Breiviks samtykke. Dersom undersøkelsen ikke viser noe unormalt, vil det allikevel ikke utelukke paranoid schizofreni, ifølge Zahid.
– En MR-undersøkelse kan ikke vise om en person er paranoid schizofren. De sakkyndige ville kanskje ta undersøkelsen for å utelukke svulst og andre sykdommer. Jeg vet ikke hvorfor han ikke vil ta undersøkelsen, sier Zahid.
Tre nye sakkyndige
Aftenposten melder i dag at følgende tre menn er foreslått som nye sakkyndige:
Agnar Aspaas, spesialist i psykiatri fra Tønsberg
Terje Tørrisen, spesialist i psykiatri fra Hamar
Jon Geir Høyersten, spesialist i psykiatri og dr.philos. fra Bergen
Men avgjørelsen om det faktisk blir disse tre kommer ikke før tidligst fredag, melder Tingretten i en pressemelding i dag.
Ikke synlig
Sykdommen paraniod schizofreni kan utvikle seg over lengre tid, sier Zahid. At Breiviks venner og familie ikke oppfattet ham som syk, er ikke overraskende. 
– Det er ikke uvanlig at det tar mange år – tiår, til og med. I den tid kan folk lede normale liv uten å vise tegn til sykdom, sier Zahid.
Tidligere overlege Thor Kvakkestad sier til Aftenposten ved Dikemark at Anders Behring Breivik bør tvangsmedisineres med små doser antipsykotiske medikamenter for å få avgjort om han er strafferettslig tilregnelig.
– På denne måten ville man vært nærmest 100 prosent sikker på at han ikke bløffer, sier Kvakkestad, som hadde ansvaret for inntaksposten ved Dikemark psykiatriske sykehus i Asker fra 1999 til 2001. 
Overrasket
Mertefe Bartinlioglu er høyrepolitiker og bystyremedlem i Oslo. Han forteller han var svært overrasket over sakkyndigrapporten som erklærte Breivik paranoid schizofren. Han mener rapporten fra de sakkyndige i verste fall kan true med å trekke alvorligheten i Breiviks handlinger i tvil.
– Breivik viste oss at terrorisme ikke har en bestemt etnisitet eller religion. Norges reaksjon på dette var eksemplarisk. Under et møte jeg deltok på i Strasbourg der nyrasisme, som er i vekst i Europa, og diskriminering var tema, fikk Norge mye ros for håndteringen av 22. juli. 
Vi må fortsette å være et eksempel for resten av Europa, mener Bartinlioglu:
– Terror er terror uansett hvem som utfører handlingen. Breivik viste oss at terror finnes på tvers av religion og etnisitet.
Men Bartinlioglu ser ikke bort fra at ekspertene kan ha rett.
– Som hovedregel vil jeg si at man skal stole på rettssystemet og dem som har faglig kompetanse, sier han.