Tilbake til nettekstremismen

Rasisme på nett og i medier er blitt stadig mer godtatt, viser en fersk tysk avhandling.
Foto: Fotofaksimile: utrop.no
Fra roser i juli til Facebook-hets etter nyttår. Har folk ikke lært leksa si? 
– Søppelkvinne og murtad (sviker, frafallen), du fortjener å bli tatt hardt!
– Utøya opp og Utøya ned! Utøya er blitt venstreekstremistenes yndlingsord. Om jeg noensinne skulle bli Norges president skulle jeg først og fremst skifte navnet til den dumme øya..og forby i all evighet at den noensinne skal brukes som politisk reir for noen som helst politiske partier..
Sitatet øverst skal en motdebattant ha skrevet på Facebook-profilen til antivoldtektsaktivisten Louiza Louhibi. Sitatet nederst skal en av medlemmene i samme sosiale nettverk ha skrevet på fansiden til SIAN (Stopp Islamiseringen av Norge). 
Selv kan jeg heller være mer flau og oppgitt enn forarget, provosert og skuffet over folks fundamentale mangel på nettvett. Jeg trodde ting skulle få en endring etter 22. juli. At etter borgfreden og den spesielle perioden med omtanke så skulle de vanskelige spørsmålene om innvandring, tilhørighet, integrering og religion tas opp åpent og ærlig. 
Mer feil kunne jeg ikke tatt. Folk har gått tilbake til sine skyttergraver. Rosene har råtnet vekk, forskerne er tilbake i sine trygge universitetsstoler, og nett-trollene foran sine like trygge PC-skjermer. 
Ildsjeler til motmæle
Statsminister Stoltenbergs analogi om å gjøre nabokjerringen “digital” ser jeg heller på en standhaftig bønn til alle vi som tror på meningsutvekslinger i et “common sense”-format om å vende tilbake til de løftene man ga seg selv etter de tragiske hendelsene på Regjeringskvartalet og Utøya.
Og heldigvis har enkelte takket ja til rollen. Louiza Louhibis mot til å fortelle om sin egen voldtektserfaring fikk islamisitiske ekstremister til å skjelle henne ut på det groveste. Men i stedet for å knekke sammen har Louhibi hentet styrke nok til å ta opp kampen, dokumentere og overtale ekstremistene om at hat og netthets ikke er veien.
Også Minotenks leder Linda Alzaghari har tatt frem pekefingeren for å poke både ytterliggående religiøse og intolerante nordmenn. Også Venstres Abid Q. Raja og LIMs Tina Shagufta Kornmo går hardt mot nettekstremistene i enkelte innvandrermiljøene som uttrykker glede over at NATO-soldater mister livet i Afghanistan og som kaller Norge og nordmenn for vantro hunder. Gid det var flere som disse.
Intoleransens avløpsrør
Internett på sitt verste kan bli et digitalt toalett, hvor folks mentale avføring får lov til å flyte fritt og uutfordret. På sitt beste er det et sted hvor man kan snakke og debattere ærlig og respektfylt, selv om man har meninger som står milevis unna.
Skal fornuft, forståelse, respektfylt og dialog vinne frem i cyberspace så er man som nøytral nødt til å støtte de kreftene som står for dette og konfrontere ytterliggående miljøer og personer. Ellers har vi sviktet idealene fra den første vanskelige tiden etter 22. juli.