Minister ber sør-europeere dra hjem

I siste nummer av Utrop møter vi Leonardo Vergara, arbeidsinnvandrer fra Spania. Han er en av de heldige som har funnet jobb. Men mange kommer etter hvert i en desperat situasjon i Norge hvis de ikke finner jobb. - Mange har ingenting å reise tilbake til i Spania, forteller Vergara
Foto: Claudio Castello
- Norge som stat har ikke noen forpliktelser ut over å sørge for at arbeidssøkerne fra EU ikke lider akutt nød, er den klare beskjeden fra arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap). 
0Shares

I første nummer i 2012 skriver Utrop om den vanskelige situasjonen en del arbeidsinnvandrere fra Sør-Europa havner i når de kommer til Norge. Minister Bjurstrøm mener det er en enkel løsning på problemet: 

– Søreuropeere som mislykkes i jobbjakten i Norge bør heller reise hjem, sier arbeids-minister Hanne Bjurstrøm til Bergens Tidende. 

Minister Bjurstrøm legger vekt på at vi er en del av det frie europeiske arbeidsmarkedet. noe som betyr at folk fritt kan reise rundt og søke jobber.

– Men hvis det ikke er jobber,  Da er det etter mitt syn bedre at de er i sitt hjemmemiljø fremfor å gå for lut og kaldt vann i Norge, sier Bjurstrøm.

Til tross for økonomisk krise og høy arbeidsledighet i Sør-Europa tviler Bjurstrøm ifølge Bergens Tidende på at vi får en stor bølge av arbeidsinnvandrere fra sør, slik vi fikk fra Polen og Baltikum da grensene ble åpnet for dem i 2004.
– Det man har sett tidligere er at innvandringen den veien ikke har vært så stor. Det kan selvfølgelig endre seg, men det har sannsynligheten mot seg, sier hun.