Bydelsmødre ut i bygde-Norge

Bydelsmødrene på Stovner på Kvinnedagen. Behovet for kvinner som brobyggere mellom det offentlige og minoritetskvinner er stort og flere norske byer og kommuner er interesserte i å kopiere tiltaket.
Foto: Øyvind Aukrust
Bydelsmødrene i Oslo er brobyggere mellom det offentlige og sårbare minoritetskvinner. Nå ønsker flere andre kommuner i landet å kopiere konseptet.

I løpet av 2020 skal fire nye kommunar, Drammen, Grong, Levanger og Kvam, få på plass sine egne grupper kvinner med unik interkulturell kompetanse som kan være bindeledd mellom det offentlige og minoritetskvinnene.

Nå starter også grunnutdanningen til de nye “mødrene” i Grong.

Bydelsmødre har siden i fjor arbeidet med å tilpasse konseptet i Oslo til andre av landets kommuner, store som små. Interessen har vært enorm og kommunikasjonsrådgiver Sigrid Sivertsen Haugan forteller at hittil har 20 kommuner ønsket å lære mer om hvordan “mødrene” arbeider.

– Vi kaller prosjektet Bydelsmødre i Bygde-Norge. Hva tiltaket blir hetende i hver enkelt kommune er vi ikke sikre på. Det vil jo for eksempel ikke passe å kalle det “Bydelsmødre” i Levanger, som ikke har bydeler, eller Bygdemødre for den saks skyld. Levanger har jo bystatus. Det får bli opp til hver enkelt kommune hva barnet skal hete, mener Sivertsen Haugan.

Kommunene skal også tilpasse tiltaket slik at det passer til de behovene de ser lokalt. Bydelsmødre skal også starte opp i bydel Vestre Aker i Oslo i høst.

600 telefonsamtaler om korona

Denne våren har det vært tydelig at behovet for bydelsmødrenes kompetanse er stor.  I midten av mars startet de hjelpetelefonen om korona, bemannet av 50 frivillige bydelsmødre som snakker 24 ulike språk.

Siden da har de hatt over 600 samtalar med familier om temaer knyttet til koronasituasjonen. Bydesmødrene har blant annet informert om  smitteverntiltak, dagpenger samt skole- og barnehagestart.

– Bydelsmødrenes har gjort en stor og meget viktig innsats for å avgrense smittespredning blant personer som ikke mestrer norsk i Oslo, sier Sivertsen Haugan.

– Ikke minst har de vært en viktig støtte for mange som trenger noen å snakke med på sitt eget språk i en vanskelig og uoversiktlig situasjon.

Fikk takk fra justisministeren

Nasreen Begum, leder for Bydelsmødre, har to ganger blitt invitert til samtale med kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby for å gi sine innspill til hvordan myndighetene bedre kan nå ut med viktig informasjon til minoritetsbefolkningen.

I pressekonferansen 30. mars fikk de frivillige også takk fra justis- og beredskapsminister Monica Mæland, for å ha gått fra dør til dør i nærmiljøene for på ulike språk å informere folk om korona.