مثلي - mithli - homofil:

Skal finne positive skeive begreper på minoritetsspråk

Hverken somali eller arabisk har nøytrale eller positive begreper på lhbtq-feltet. Skeiv Verden og IMDi samarbeider i et nytt prosjekt for å få til endringer (Illustrasjonsbilde).
Ny kampanje fra Skeiv Verden viser behovet for å finne positive ord for skeivhet på arabisk og somali.
238Shares

Som skeiv kan det være vanskelig å snakke om din seksuelle orientering og/eller kjønnsidentitet med andre, er utgangspunktet for en ny kampanje fra Skeiv Verden om positive skeive begreper.

I kampanjen samarbeider Skeiv Verden med IMDi – Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

Språk som arabisk har ingen nøytrale ord for gutter som elsker gutter, til tross for at det finnes 40 ord for kjærlighet. Somali har ni ord for å kysse, men ingen nøytrale ord som beskriver jenter som elsker jenter.

Les mer om kampanjen på imdi.no

Her er et knippe begreper som foreslås:

Laba jinsi jaceel (på somali)
Bifil: en person som kan bli forelsket i eller seksuelt tiltrukket av personer uavhengig av om de er menn eller kvinner.

Kasoo bixida (kasoo bixida armaajada) –  Å komme ut av skapet

مثلي – Mithli (på arabisk)

Homofil: en betegnelse som brukes for å beskrive kvinner som tiltrekkes av, blir forelsket i, og/eller har sex med andre kvinner.

عابر أو عابرة الهوية الجندرية – eabir ‘aw eabirat alhuiat aljandaria

Transperson: er en person som har en kjønnsidentitet som er forskjellig fra det kjønn som er tillagt dem ved fødsel basert på kroppslige kjennetegn- og som står i deres fødselsattest og i øvrige identitetspapirer.