Ti land spionerer ulovlig i Norge

Om lag ti land kan drive med spionasje av asylsøkere i Norge, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST).
Foto: Politiets sikkerhetstjeneste
Overfor NRK.no bekrefter Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at ti land driver såkalt asylspionasje i Norge.
0Shares

Spionasjen kan utføres på flere måter, av alt fra offentlige personer til andre asylsøkere. Ifølge PST kan det være om lag 20 anmeldelser om slik spionasje.

– Det kan foregå ved at diplomater eller deres kontakter oppsøker asylsøkeren. Men det fins også asylsøkere her som er i Norge for å rapportere og få tak i info om andre asylsøkere, sier sjef for kontraetterretning i PST, Erik Haugland, til NRK.

Etter det NRK.no kjenner til, er Iran et av de ti landene driver slik spionasje i Norge. 

Lydopptak

En iransk asylsøker som NRK har vært i kontakt med, var en av dem som ble forsøkt vervet for å drive overvåking av den iranske opposisjonen i Norge.

– Jeg fikk tilbud om kontanter og betaling av advokatutgifter. De sa at hvis jeg ikke får asyl, så kunne de sende meg til et annet land for å søke asyl der. I et av møtene ga de meg utstyr for å gjøre lydopptak, sier han til NRK.

Som motytelse ble han bedt om å ta skjulte lydopptak fra møter den iranske opposisjonen hadde i Norge. Han skulle også kartlegge hvilke personer som hadde viktige roller.

Tilbakeviser

Selv tilbakeviser ambassaden dette. I et brev til NRK skriver ambassaden at beskyldningene om spionasje er grunnløse.

– NRKs sak mangler troverdighet, og de falske beskyldningene om overvåking av såkalte “opposisjonelle iranere” i Norge er fullstendig ubegrunnet. 

Frykter alvorlige hendelser

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) frykter det bare er et spørsmål om tid før slik spionasje fører til alvorlige hendelser.

– UDI og PST må ta dette problemet på alvor. Vi har allerede en paragraf i straffeloven for dette. Vi må avdekke hvem det er og sørge for at de faktisk blir straffet, sier rådgiver John Ole Martinsen.