Hjem Nyheter Nytt Ungdomspolitiker Hamzi Ali: – Må tåle hatefulle ytringer

Ungdomspolitiker Hamzi Ali: – Må tåle hatefulle ytringer

Hamza Ali er innstilt som ungdomskandidat til Stortinget for AUF i Rogaland. Han mener samfunnet må sette tydelige grenser for hatefulle ytringer.
Foto: Sanne Ellingsen/Privat
– Ytringsfriheten kommer med en pris, sier ungdomspolitiker Hamzi Ali.
214Shares

I et intervju med Framtida.no.  sier han at hvis man vil være med i politikken, må man venne seg til hatefulle ytringer.

Hamza Ali er innstilt som ungdomskandidat til Stortinget for AUF i Rogaland. Han har selv merket hatytringer på kroppen, og mener samfunnet bør ta grep for å få bukt med problemet.

– Samfunnet må sette grenser

– I dag sliter veldig mange unge med sin entré i politikken, sier han til Framtida.no. – Samfunnet må sette tydelige grenser, slik at alle politiske meininger får plass i offentligheten uten å forvente hets. Samtidig bør politiet ta grep og sørge for at hatefulle ytringer får konsekvenser.

I dag sliter veldig mange unge med sin entré i politikken.

Enhver sin egen redaktør på nettet

Lars Gule. Foto: Oscar Tawil Vitry.
Foto : Oscar Tawil Vitry

Lars Gule, førsteamanuensis ved OsloMet, sier til avisen at det er to grunner til at hatefulle ytringer er blitt mer utbredt i det offentlige ordskiftet: – Den første er den tekniske muligheten til å ytre seg på internett, hvor hver og en er sin egen redaktør. Den andre er at vi lever i en tid med betydelig politisk og verdimessig polarisering, sier han.

Trusselvurdering fra PST

Fremtiden.no skriver videre at PST i sin trusselvurdering for 2020 trekker frem hatyringer og radikalisering i sosiale medier som en av de viktigste truslene samfunnet står overfor.

– Dette betyr ikke nødvendigvis at det er flere enn før som har hatefulle meninger, påpeker Gule og forteller at han en gang diskuterte med elleve profiler som senere viste seg å være en og samme person.

– Ødelegger demokratiet

Lars Gule har en doktorgrad i filosofi og er i dag førsteamanuensis ved OsloMet, der han blant annet underviser om mangfold, ekstremisme og Midtøsten.

– Det er en farlig tanke at ord ikke skader.

Han mener hatytringer er ødeleggende for demokratiet og også et angrep på demokratiet.

– Demokratiet forutsetter likeverdige borgere, med lik rett til å delta i valg og å ytre seg. Hatytringer krenker denne likheten, og å rokke ved dette er et regulært angrep på demokratiets forutsetning, nemlig likeverd mellom borgere. Det er en farlig tanke at ord ikke skader, sier han til Framtida.no.