– Æresdrapet er toppen av isfjellet, skriver Abbas Alhaj.
Foto: Pixabay
Å få bukt med æresdrap krever konkrete lover som spesifikt beskytter kvinner, skriver Abbas Alhaj. 
274Shares

I Jordans hovedstad Amman, i bydelen Safout, skrek Ahlam høyt. Hun løp nedover gaten, nakken og hodet hennes ble knust av faren, blodet strømmet altså fra henne, og faren hennes løp etter henne, mens hun ropte: «Hjelp meg, redd meg!» Hun var full av redsel da han kom og slo henne i hjel. Faren drepte sin egen datter, Ahlam «Det er for æren!», sa han. Etter drapet satt faren ved siden av den døde kroppen og drakk te med alle kalde nerver, og uten hjelp fra folk som var til stede. 

Før drapet kommer undertrykkelsen

Årsaken til drapet var altså ære, og denne sykdommen rammer alle land i Midtøsten spesielt religiøse land. Dette er høyst tvilsomme tradisjoner som avspeiler ukyndige samfunn.

I samfunn i Midtøsten er hele familiens ære gjerne knyttet til den seksuelle atferden til enhver kvinne som tilhører familien. Dette fenomenet gjenspeiler en virkelighet farget av vold, og det reflekterer den tøffe virkeligheten til kvinner i Midtøstens samfunn, både i bevissthet og kultur. 

Forbrytelsen ligger ikke bare i selve drapet. For drapet er toppen av isfjellet der samfunnets atferd skjuler alvorlige konsekvenser for kvinners frihet og rettigheter. Skjult på mange nivåer. Drap er det alvorligst, og den endelige deklarasjonen rundt undertrykkingen som berører det store flertallet av kvinner.

Nødvendig med lover som beskytter kvinner

Æreskriminalitet er alltid utilgivelig, uansett religion og tradisjon, fordi alle mennesker, kvinner og menn har like rettigheter til å leve og bruke kroppene sine. 

Her trengs rehabilitering av alle gamle tanker og ideologier

Veien ut av dette kan ligge i konkrete lover som beskytter kvinner i hele verden, uavhengig av religion. Her trengs rehabilitering av alle gamle tanker og ideologier i et samfunn som fortsatt nekter kvinner sine rettigheter og ikke tror på likestilling mellom kjønnene.

Til sist kan man stille et spørsmål: Ligger æren i kvinners kjønnsorganer eller i hodene våre som mennesker? Med dette spørsmålet blir uretten begått mot mange kvinner åpenbar – også den som finner sted på norsk jord.