– Anmeld Deichman for rasisme

Ytringsfrihet er bestemt på majoritetens premisser. Det er ikke majoriteten det går utover, sa Ida Evita de Leon.
Foto: Eva Alnes Holte
Deichman har ingen dekning for å nekte noen å ytre seg, ble det sagt på debattmøte. Ida Evita de Leon oppfordret de ansatte på Deichman til å anmelde arbeidsgiveren sin for rasisme.
406Shares

Utsagnet ble fremmet under debattmøtet «Hvem er velkomne på biblioteket?» på Oslos hovedbibliotek torsdag kveld.

Initiativet til debatten ble tatt like etter et SIAN-arrangement i mars på Deichman på Majorstua. Biblioteksjef Knut Skansen var den gang klar på at SIAN i ytringsfrihetens navn skulle ha adgang til bibliotekene. SIANs årsmøte ble senere avlyst, men at Skansen hadde gitt klarsignal for å avholde det, vakte oppsikt.

Hvem er velkomne?

Fra venstre: Anne Grosvold, Omar Samy Gamal, Adele Matheson Mestad, Evita de Leon og Sindre Bangstad.
Foto : Eva Alnes Holte

Ordstyrer for «Hvem er velkomne på biblioteket?» var den profilerte, tidligere NRK-journalisten Anne Grosvold.

I panelet satt influencer og aktivist Ida Evita de Leon fra Black history month Norway, sosialantropolog Sindre Bangstad fra stiftelsen Kirkeforskning, jurist Adele Matheson Mestad fra  Norges institusjon for menneskerettigheter/ytrinsfrihetskommisjonen og Omar Samy Gamal, tidligere mangfoldsbyråd i Oslo, nå Oslo-byråd for kultur, idrett og frivillighet.

Frihet til å skjønnsvurdere

Det var enighet i panelet om at ingen likte hva SIAN står for. Mestad understreket imidlertid at bibliotekene skal tilrettelegge for en bred, demokratisk samtale.

– Men man kan regulere tid, sted og rom og legge kriterier for gjennomføringen. Der har bibliotekene ganske stor frihet til å skjønnsvurdere hvert enkelt tilfelle, sa hun.

Ida Evita de Leon var tydelig skuffet over holdningene til sine meddebattanter.

– Ytringsfrihet er bestemt på majoritetens premisser. Det er ikke majoriteten det går utover, sa hun til applaus fra salen.

– Skal offentlige institusjoner inkludere voldelige organisasjoner? I Oslos verdigrunnlag står det at alle skal ha rett til en trygg by. For mitt barn og mine muslimske venner er ikke Oslo trygg.