Sarpsborg kommune anmelder arrangør av religiøs feiring

korona
Tallet på smittede i de to kommunene har steget den siste uka, og opp mot 2.500 personer satt i karantene.
Foto: Pixaby
Etter koronautbruddet i Sarpsborg-området vil kommunen anmelde arrangørene av et muslimsk arrangement i Skjeberg for brudd på smittevernreglene.
182Shares

– Sarpsborg kommune mener at det store antallet smittede blant deltakerne, deres familiemedlemmer og andre nærkontakter viser at det har oppstått smitte på arrangementet, og at det er dette som har ført til det store utbruddet som vi nå opplever i Sarpsborg, men også i Fredrikstad, sa Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Tallet på smittede i de to kommunene har steget den siste uka, og opp mot 2.500 personer satt i karantene. Skoler, barnehager og helseinstitusjoner er hardt rammet.

– Derfor har kommunens kriseledelse i ettermiddag bestemt at forholdet vil bli anmeldt til politiet. Så får politiet og påtalemyndighet avgjøre om det som har skjedd, er straffbart, sa Martinsen-Evje.

Han pekte videre på at lokalene i Skjeberg ikke var et godkjent forsamlingslokale.

– Det er et faktum at lokalene i Oldtidsveien i Skjeberg, der feiringen fant sted, ikke var lovlige forsamlingslokaler, sa han.

Ifølge forstanderen var det mellom 60 og 70 menn og mellom 50 og 60 kvinner som deltok hver dag. Søndag skal det ha vært rundt 170 personer til stede. Menigheten har videre opplyst at de tok smittevernhensyn, og at kvinner og menn oppholdt seg i hver sin bygning.

Ordføreren takket også trossamfunnet for samarbeidet i forbindelse med smitteutbruddet. Han advarte mot hets og negative kommentarer mot dette miljøet, og oppfordret innbyggerne til å stå sammen.

– Vi må huske at forstanderen, hans familie, øvrige styremedlemmer og alle de berørte familiene har det vondt nå. Det smerter meg at det finnes barn, unge og voksne som er smittet, og som kan føle skyld og sorg, som de har tatt ansvar ved å la seg teste, sa Martinsen-Evje.

– Vi har ikke brutt smittereglene. Vi har hele tiden tatt hensyn til smittevernet. Vi plasserte ut antibac, og vi ba alle deltakerne om å ta reglene seriøst. Vi ba folk om å ikke håndhilse, og de som var syke, fikk beskjed om å ikke komme, sier Alezairjawi til kanalen.

Forstanderen sier videre at han er veldig lei seg, og han beklager situasjonen som Sarpsborg kommune har havnet i.

Hun understreket at smittesituasjonen i kommunen er under kontroll.

Fra 1. september til mandag 7. september ble det registrert 81 positive koronaprøver i Sarpsborg. Mellom 1.000 og 2.000 personer er satt i karantene i kommunen.