Idretten lanserte veileder for håndtering av rasisme

Et utvalg i Norges Idrettsforbund møttes tidligere i sommer for å håndtere rasisme i norsk idrett. Nå har man lansert en veileder som hjelpeverktøy.
Foto: John Olav Kroken/Kulturdepartementet
En egen veileder for håndtering av rasisme og diskriminering i idretten ble onsdag gjort tilgjengelig på Norges idrettsforbunds nettsider.
22Shares

Veilederen skal gjøre det lettere for enkeltpersoner å si ifra om rasisme og diskriminering i idretten, samt gjøre det lettere for idrettslag å håndtere slike saker, ifølge Idrettsforbudets hjemmeside.

Etter et møte med kulturminister Abid Q. Raja 18. juni varslet idrettspresident Berit Kjøll flere tiltak for å forebygge og håndtere rasisme i norsk idrett.

Ett av tiltakene var en veileder for håndtering av rasisme og diskriminering i idretten. Bedre informasjon om og råd for håndtering var også ett av innspillene idrettspresidenten mottok 7. september, fra utvalget nedsatt av kulturminister Abid Q. Raja.

Han har også vurdert utfordringer knyttet til rasisme i idretten og kommet med råd til idretten og myndighetene.

– Vi har nulltoleranse for rasisme i idretten, og jeg forventer at alle organisasjonsledd i norsk idrett alltid reagerer på rasisme. Vi har idrettsglede for alle som visjon, og det forplikter. Denne veilederen vil gjøre det lettere å si ifra om rasisme, sier Kjøll.

Ifølge veilederen skal idretten:

  • Alltid reagere på rasisme og diskriminering.
  • Frempeke at alle i idretten har et ansvar når de hører, ser eller registrerer rasisme og diskriminering. Hvis du ikke reagerer, støtter du i praksis handlingen.
  • Gi rasisme og diskriminering en reaksjon.
  • Ta alle henvendelser om rasisme og diskriminering alvorlig.