Han forstår Breivik fullt ut

Bjarne Dahl (82) har gjennom et langt liv vært aktiv i diverse rasistiske organisasjoner. Her fra et leserinnlegg han skrev for Folkebevegelsen mot innvandring (FMI) i fjor
Foto: Skjermdump
Ålesunderen Bjarne Dahl sier han forstår godt at Anders Behring Breivik måtte ty til våpen, og forsvarer hans handlinger fullt ut.
0Shares

I et intervju med Sunnmørsposten legger ikke Dahl skjul på at han er rasist.

– Hadde det kommet en muslim på døra mi, så måtte jeg virkelig behersket meg for å ikke ty til vold. Jeg skjærer alle over en kam, det finnes ikke en eneste god fremmedkulturell, sier Dahl.

Aktiv rasist

Det finnes ikke en eneste god fremmedkulturell.

Den nå 82-årige Dahl har drevet aktiv rasisme hele sitt politiske liv. Han har sittet flere perioder i Ålesund bystyre for Frp, men ble ekskludert fordi han medvirket til at en person med mørk hudfarge ikke fikk skjenkebevilling. Han har også vært tilknyttet Hvit Valgallianse, Fedrelandspartiet og Folkebevegelsen mot innvandring (FMI).

Mener Norge er i krig       

Til tross for at han er stolt av å hate alle de han kaller ”fremmedkulturelle”, ser han ikke på Breivik som en helt. Han mener det ikke er noen heltedåd å skyte barn, men uttrykker samtidig forståelse for Breiviks handlinger.

Det er ikke heltemodig å skyte barn, men jeg er likevel helt enig i det han gjorde, og støtter hans handlinger. Norge er i krig, og i alle kriger er det ofre, sier Dahl.  

82-åringen, som nå er bosatt på Høvik i Bærum, skulle egentlig vitnet i saken mot Breivik denne uken, men ble strøket fra vitnelisten.

Sunnmøre-fenomen?

Det er flere sunnmøringer som siden 22. juli har gjort seg bemerket med sine rasistiske og kontroversielle uttalelser og skriverier. Kasper Birkeland fra partiet Demokratene ble i fjor høst avslørt av TV2 da han var med partikollega Håvar Krane på et møte hvor sistnevnte hadde ytret at det ville glede ham å skyte norske toppolitikere. Imidlertid er den mest kjente personen fra Sunnmøre kanskje Peder Nøstvold Jensen, alias ”Fjordman”, den anti-islamske bloggeren som er Anders Behring Breiviks store ideologiske forbilde.

Øyvind Strømmen som er ekspert på høyreekstremisme mener det er tilfeldig at det er så mange profilerte rasister fra Sunnmøre. Samtidig synes han fenomenet er interessant.

– Etter 22. juli dukket det på kort tid opp flere islamkritikere og innvandringsmotstander fra Sunnmøre med til dels meget sterke meninger. Foruten Fjordman og Dahl ble vi kjent med navn som Demokratenes ordførerkandidat i Ålesund, Kaspar Birkeland, formannen i FMI, Bjørnar Røyset fra Hareid og Stig Bergmann fra Ørsta, som en stund var meget aktiv på FMIs hjemmesider, forteller Strømmen til Sunnmørsposten.