SV og MDG vil ha asylavklaring for 2021 nå

– Jeg forventer at vi nå tar ledelsen i den europeiske koalisjonen for å evakuere barn fra leirene, sier SVs Karin Andersen.
Foto: NRK
SV og MDG krever at regjeringen før nyttår legger fram et konkret tall på hvor mange asylsøkere Norge skal ta imot fra Hellas neste år.

Forslaget ble fremmet i Stortinget torsdag.

De to opposisjonspartiene viser til det «grunnleggende prinsippet at Norge skal være ledende i koalisjonen av europeiske land som bidrar til rettssikkerhet for de rundt 50.000 asylsøkerne som er hindret fra å reise videre fra Hellas».

– Relokalisering av asylsøkere i Europa skal ikke føre til at Norge tar imot færre kvoteflyktninger via FN, men komme i tillegg, heter det.

Regjeringen har besluttet å hente 50 asylsøkere fra Hellas, først og fremst syriske barnefamilier. Det er foreløpig ikke klart når disse asylsøkerne vil komme til Norge.

– Dette er et altfor lavt tall sett opp mot den humanitære katastrofen som er på de greske øyene, mener MDG og SV.

– Jeg forventer at vi nå tar ledelsen i den europeiske koalisjonen for å evakuere barn fra leirene, sier SVs Karin Andersen.

Det kommer få asylsøkere til Norge nå. I fjor kom det 2.305 asylsøkere og 2.804 overføringsflyktninger. Fra januar til august i år har 976 personer søkt asyl i Norge, og koronapandemien har ført til at Norge neppe rekker å ta imot alle de 3.000 kvoteflyktningene som skulle kommet til landet i år.

– Jeg kan ikke slå meg til ro med at Norge kun evakuerer 50. Hvis ikke regjeringen øker antallet, undergraver den respekten for menneskeverd og rettigheter som Europa og Norge er bygd på, sier MDG-leder Une Bastholm til NTB.