Unge Høyre-politiker: – Fred er eneste løsning på Kashmir-konflikten

Unge Høyres Arina Aamir fikk igjennom et forslag om folkeavstemning i Kashmir under siste landsmøte. Nå vil ungdomspartiet fremme forslaget på Høyres neste landsmøte.
Foto: Privat
Unge Høyre fremmet nylig en resolusjon som åpner for en løsning i Kashmir-konflikten, og håper moderpartiet kan følge opp i neste landsmøte.

Norsk-pakistanske Arina Aamir var den som fremmet et forslag på vegne av Oslo Unge Høyre om at Unge Høyre skal være for å få til en folkeavstemning i Kashmir.

– Forslaget fikk gjennomslag med tolv stemmer, av 85 mot 77 landsmøtedelegater. Vedtaket gjør at Unge Høyre er for en folkeavstemning i Kashmir og vil jobbe for å få til
dette, sier hun til Utrop.

Aamir (15) regnes som et fremtidsprospekt innenfor ungdomspartiet, og er datter av Høyre-politikerne Aamir Javid Sheikh og Afshan Rafiq. Under FNs jentedag i oktober overtok hun for en dag jobben til utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.

– Gi folk selvbestemmelse

Kashmir er et område i den nordlige delen av det indiske subkontinentet som per dags dato kontrolleres av tre ulike land. Nordvest-delen kontrolleres av Pakistan, India kontrollerer den sentrale og sørlige delen (Jammu og Kashmir), og Kina kontrollerer den nordøstlige delen (Aksai Chin).

Konflikten i området går tilbake til Indias og Pakistans løsrivelse fra britisk kolonistyre i 1947. Både India og Pakistan mener de har krav på hele Kashmir og betrakter motparten som en okkupasjonsmakt.

Aamir mener vedtaket er spesielt viktig med tanke på konfliktløsning. og sender et viktig signal.

– Her i Norge trenger vi å sende ut et signal om at det er viktig at folk får bestemme selv om de vil ha selvstyre eller om de vil løsrive seg.

Fremmer forslag overfor moderpartiet

Etter planen skal Høyre holde sitt neste landsmøte høsten 2021. Aamir ser for seg at Unge Høyre vil legge press for at også Høyre går inn for vedtaket.

– Har du tro på at dere vil få gjennomslag overfor moderpartiet?

– For meg er det veldig tidlig å si, men dette er noe jeg håper på. Situasjonen i Kashmir er fastlåst. Å fremme aktiv fredspolitikk og la folk bestemme i tråd med folkerett er eneste utvei. Konflikten i regionen kan bli til en storkrig mellom India og Pakistan, som begge er atommakter, med de alvorlige verdenspolitiske konsekvensene dette igjen kan føre til, avrunder Unge Høyre-politikeren.