Finnes ikke forskning på partnerdrap

Et stort flertall av overfallsvoldtektene i Oslo begås av arbeidsløse og traumatiserte krigsflyktninger, ifølge Oslo-politiets nyeste rapport.
– Behovet for forskning på partnerdrap er overmodent. Dette er blant de mest alvorlige lovbruddene i samfunnet, og det finnes ingen forskning på området i Norge, sier drapsforsker og kriminolog Vibeke Ottesen.

64 personer er drept av ektefellen, samboeren eller ekspartneren i løpet av ti år. Voldseksperter etterlyser bedre forskning på partnerdrap, men prosjektene er stoppet av hensyn til personvernet.

I 2008 vedtok regjeringen å forske på partnerdrap. To prosjekter ble prioritert og lagt til Kompetansesenteret for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri ved Oslo universitetssykehus.

Fire år senere er ingen av prosjektene realisert, skriver Adresseavisen.

I en sak Utrop skrev tidligere i år om æresdrap i ulike kulturer, sa førsteamanuensis i Midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo, Berit Thorbjørnsrud, at det vanlige er å straks gripe til kategorien æresdrap hvis en mørkhudet mann dreper en kvinne i nær familie.

– Vi forenkler og fortegner virkeligheten på en måte som gjør det vanskelig å forstå hva som faktisk har skjedd og hvorfor. Igjen strider dette med vår etablerte rettspraksis, som nettopp bygger på å undersøke hvert enkelt drap i sin fulle sammenheng.

Les hele saken om æresdrap her!