Kripos: Kriminelle litauere stort problem

– Kriminelle litauere er i dag en av de gruppene som utgjør den største trusselen mot Norge, sier fungerende avdelingsleder for taktisk avdeling i Kripos, Eivind Borge, til Dagbladet.

I et foredrag Dagbladet har fått tilgang til, skriver Kripos at «mange av de utenlandske gruppene og nettverkene har fått sterkere fotfeste i Norge».

Ifølge Kripos finner man igjen litauere i påfallende mange statistikker.

Blant annet toppet litauere statistikken over uttransporteringer og utvisningsvedtak på grunn av kriminalitet i 2011, med over 520 utvisninger, ifølge ferske tall fra Politiets utlendingsenhet.

Dette på tross av at litauere er den sjuende største innvandringsgruppa i Norge.

— Samtidig er det viktig at man ikke stigmatiserer alle litauere. I Norge i dag er det rundt 25 000 litauere, veldig få av dem driver med kriminalitet, sier Borge til Dagbladet.

Litauere topper også politiets statistikk over vinningskriminalitet som begås av utenlandske statsborgere.

I en oversikt over vinningslovbrudd etter utenlandsk statsborgerskap fra 2011, er kriminelle litauere den største gruppa, med godt over 2000 lovbrudd.

Nedodden-drap

Borge forteller til Dagbladet at de spesielt la merke til litauisk kriminalitet etter finanskrisa i 2008.

De baltiske landene ble hardt rammet av finanskrisa, og man regner med at over 20 prosent av befolkningen har forlatt landet siden den økonomiske krisa.

Borge forteller at det såkalte Nesodden-drapet i juli 2008  ble en vekker for politiet.

— En slik brutalitet er vi ikke vant med i Norge, forteller politiinspektøren.

Siden den gangen har litauerne vært involvert i ytterlige fire drapssaker — ett drap i Søndre Buskerud 2010 og tre drap i Vestfold politidistrikt i 2011 og 2012.