Utsatt for grov rasisme: – Jeg bryr meg ikke lenger


Foto: Illustrasjonsfoto. Pixabay
«Du må ha kommet ut av feil hull». «Hopp opp i treet og spis bananer». Fotballspiller Abdi Hassan (24)  har vært utsatt for grov rasisme flere ganger.

– Nå har jeg lært meg å tenke at har de ikke noe bedre å si, så sier det alt om dem og jeg bryr meg ikke lenger. sier han til Smaalenenes Avis.

Abdi Hassan, som opprinnelig kommer fra Somalia,  forteller at han reagerte sterkere da han var ung.

– Verst var det som juniorspiller da Ørje fotballklubb hadde felleslag med Mysen. Tenk å bli stemplet på grunn av hudfargen – jeg som nesten har bodd hele mitt liv i Ørje. Totalt sett føler jeg likevel at jeg i stor grad er velkommen i fotballmiljøet og jeg trives med å være der, sier han.

Apelyder

Det er særlig på kamper med mange tilskuere at rasistene ytrer seg:

– Når jeg har spilt kamper utenfor Indre Østfold med litt mer folk på tribunen har jeg flere ganger hørt apelyder mot meg fordi jeg har en annen hudfarge. Selv om det kanskje er en tåpelig reaksjon, så treffer slik rasisme godt, sier fotballspilleren fra grensekommunen til Smaalenenes Avis.

Abdi Hassan spiller på Ørje fotballklubb.

– Ørje som klubb har klart gitt uttrykk for at rasisme-kommentarer ikke er greit og jeg føler selv jeg har taklet dette bra.

Hassan  ønsker spesielt å trekke fram én mann som god støttespiller i den vanskelige ungdomstiden.

– Jeg vil gjerne få takke daværende trener Knut Skogstad for hans store innsats med å støtte meg da det var på sitt verste, forteller Abdi Hassan.

Rasisme eller kulturelle forskjeller

Knut Skogstad var trener for blant annet laget Abdi Hassan tilhørte i yngre år. Skogstad sier at han opplevde perioden med felles juniorlag i Ørje og Mysen som spesielt utfordrende når det gjelder rasisme eller kulturelle forskjeller.

– Det var flere med annerledes kulturell bakgrunn i Mysen enn i lille Ørje. I tilknytning til dette felleslaget var innvandrerforeldrene i stor grad fraværende. Det var for eksempel sjelden de stilte opp for å kjøre når vi skulle på turneringer og bortekamper. Slike ting ble disse foreldrene kritisert for og kanskje litt stigmatiserte. Men det skyldes mange ting at de ikke var med; dels kan det være økonomi, dels dårlige språkkunnskaper i norsk og dels helt andre forventninger fra dem om hva fotballen skulle gjøre. Jeg vil gjerne få understreke at Mysen jobbet godt med å motarbeide disse fremmedkritiske holdningene, understreker Knut Skogstad til Smaalenenes Avis.

Fotballrasisme gjenspeiler samfunnet

Han mener problemstillingen om rasisme i idretten gjenspeiler samfunnet. – Det handler om forskjellige kulturer, språkutfordringer og familienes forventninger. I min tid som trener/leder i idretten, så samarbeidet jeg mye med skolen og sosialtjenesten og prøvde å bidra til å inkludere alle. Konflikter kan skyldes mange ting, men jeg er uansett overbevist om at fotballmiljøet er en brobygger i kulturelle forskjeller, sier Skogstad.