Udokumenterte ble sluppet ut på gata

Varetektsplassene klarer ikke å følge med antallet udokumenterte som kommer inn i Norge. Nylig måtte to udokumenterte utenlandske borgere slippes ut på gata i Hamar, uten penger eller bosted. Illustrasjonsfoto: Arkiv.
Stor mangel på varetektsplasser i norske fengsler gjør at politiet slipper lovbrytere fri. Reidar Skjønsfjell ved Kongsvinger politistasjon er oppgitt.

– Jeg mener at politiet bidrar til en ulovlig handling, sier Reidar Skjønsfjell ved Kongsvinger politistasjon og politioverbetjent ved utlendingsenheten i Hedmark til Glåmdalen.

To utenlandske menn som i forrige uke ble tatt i varetekt, er nå satt fri etter bare fire dager på grunn av mangel på varetektsplasser. Begge samtykket til fensling etter at de ble fremstilt for varetekt i Glåmdal tingrett i forrige uke. Henholdsvis fikk de to og fire uker.

– Men på grunn av mangel på varetektsplasser ble de to – uten penger, bosted og papirer kastet rett ut på gata i Hamar, sier Skjønsfjell.

Bortkastet arbeid

Han mener nå at én ukes politiarbeid er totalt bortkastet.

– Vi har brukt en hel ukes arbeid til ingen nytte. Slik sett kunne de blitt løslatt og pågrepet igjen med en gang. Her bidrar vi til ulovlig oppphold.

Frp-leder Siv Jensen sier til NRK at hun forstår godt hvorfor politiet blir frustrert over å måtte løslate innvandrere uten lovlig opphold på grunn av dårlig fengselskapasitet.

– Å intensivere kontrollen med ulovlig innvandring blir meningsløst, når det til syvende og sist ikke får noen konsekvenser allikevel, påpeker Jensen.