Vurderer leiesoldatnekt for nordmenn

Norge vurderer leiesoldatnekt, blant annet som følge av rapporter om at norske statsborgere deltar som stridende i Syria-konflikten, for det meste for opprørerne til det sittende regimet (her avbildet).
Foto: flickr.com
Justismyndighetene vurderer å blåse nytt liv i lovforslag i kjølvannet av Moland og French-saken, samt rapporter om at norske statsborgere deltar i Syria-krigen som leiesoldater.
0Shares
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

– Fokuset rettes mot norsk deltakelse i væpnede konflikter på privat initiativ, ikke på oppdrag for Norge. Departementet vil ha utredet om det er behov for å strafferegulere nordmenns deltakelse i væpnede konflikter, sier statssekretær Pål Lønseth (Ap) til NTB.

Generaladvokat Arne Willy Dahl la i 2009 fram forslaget i kjølvannet av Kongo-saken med dødsdommene mot Tjostolv Moland og Joshua French. Da kom det fram påstander om at de hadde drevet opplæring av militært personell i Afrika.

Nå vurderer Justis- og beredskapsdepartementet det tre år gamle forslaget på nytt.

Får ny dimensjon

Dahls forslag var opprinnelig ment som et forbud mot at personell fra Forsvaret deltar i militæraktivitet på privat initiativ i andre land. Nå mener han at det vil være naturlig å vurdere restriksjoner mot deltakelse i strid mer generelt.

– Saken har i dag fått en helt ny dimensjon, der man er bekymret for import av terrorisme, sier Dahl til NTB.

Etter Kongo-saken har det dukket opp flere saker om nordmenn som engasjerer seg i konflikter i andre land. Minst ti nordmenn skal ha deltatt i strid i Somalia. Nylig ble det også kjent at nordmenn kunne knyttet til krigshandlinger i Syria.

 

(NTB)