Frykter importsmitte fra reisende arbeidsinnvandrere

I løpet av de første dagene i januar ventes et flere hundretalls arbeidsinnvandrere til Norge. Regjeringen krever testing ved grensen eller 72 timer etter ankomst inn i landet.
Foto: Scanstockphoto
128 fly fra Polen og Litauen i Norge lander i Norge første uke i januar. Nå er det frykt for at arbeidsinnvandrere skal dra med seg mer smitte inn i landet.

Opptil 3000 arbeidsinnvandrere fra Polen landet i løpet av årets første uke.

Regjeringen er bekymret for importsmitte, og spesielt for nye muterte virusvarianter som sprer seg i verden. Derfor skal nå alle som kommer fra røde land teste seg og registrere seg.

Samtidig er det meldt om store ansamlinger av folk på flere flyplasser og lange køer, noe som har gjort flere bekymret.

Kritisk opposisjon

Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, er kritisk til regjeringens opplegg. Han mener regjeringen har vært bakpå når det gjelder importsmitte i lang tid, og frykter økt smitte.

– Selv om rådene fra folkehelsemyndighetene ikke kom før i romjulen, burde regjeringen hatt på plass et opplegg som hadde hindret store ansamlinger av folk som står i sild i tønne, sier han til NRK.

Oppretter teststasjoner

Som del av smittevernet er også grenseoverganger stengt. Alle som kommer til Norge via åpne grenser fra røde land må ta en koronatest.

Testen kan tas ved grensen. Men regjeringen åpner også for at testingen kan bli gjennomført et annet sted innen 24 timer etter ankomst.

I løpet av uken skal en ny teststasjon være klar på riksgrensen i Meråker i Trøndelag, forteller ordfører Kjersti Kjenes.

– Det er krevende for en liten kommune, men vi ser viktigheten av dette og tar en for laget, sier ordføreren til NRK.

I nabofylket Nordland vil man foreløpig ikke møte den samme beredskapen.

– En testklinikk på selve grensa vil være så ressurskrevende, at jeg vurderer det som lite fornuftig, sier kommuneoverlegg Frode Berg i Rana kommune til NRK.