– Fortjener prisen

 
Foto: Claudio Castello
Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland mener EU har vært en sentral kraft i å omforme Europa til "fredens kontinent".
0Shares

Statsledere fra hele Europa, samt statsministeren og kongefamilien er samlet i Oslo Rådhus for å overvære utdelingen av årets fredspris, som gikk til EU.

Under talen sin fortalte komiteleder Thorbjørn Jagland at Nobelkomiteen ville minne EU om hva unionen har betydd for fred i Europa, nå som unionen er inne i en vanskelig tid.

– EU er ikke perfekt, men har oppnådd å gjøre Europa til å bli et fredens kontinent. I denne prosessen har union vært en uhyre sentral aktør, og fortjener derfor årets Nobels fredspris, sier Jagland da han for noen minutter siden overrakte pris til de fremmøtte representantene for Den europeiske union.

Vanskelig test

Herman Van Rompuy, presidenten i Europarådet, påpeker også under talen sin problemene Europa gjennomgår nå.

– Når velstanden og samfunnstrukturene trues, er det helt naturlig å se at hjertene hardnes, interesseområdene innsnevres og glemte skillelinjer og stereotyper vender tilbake. Vi kan ikke la slike spenninger ta oss tilbake til den gamle tids mørke. Vi må jobbe sammen for å overkomme vanskelighetene, for å gjenopprette veksten og skape nye arbeidsplasser. Rett og slett for å overlate en bedre Europa til våre barn og barnebarn, sa han under talen.

Siterte filosof

José Manuel Barroso, nåværende president i EU-kommisjonen, siterte i sin tale den nederlandsk-jødiske filosofen Baruch Spinozas berømte frase “fred er ikke bare fravær av krig, men en dyd i seg selv”

Han la også til at fred “virkelig kan bare oppnås hvis vanlige folks rettigheter respekteres”.

– Fred kan samtidig ikke bare skapes på ren og skjær velvilje, men også på bakgrunn av lover, felles interesser og følelsen av et skjebnefellesskap. EU er et slikt skjebnefellesskap, som har overvunnet utallige krigers herjinger og fiendskap, kjempet mot totalitære styresett og ideologier, og som vil stå ved de som søker fred og menneskelig verdighet.