Åpner opp for mer arbeidsinnvandring

Trond Helleland i Høyres programkomite ønsker flere kompetente arbeidsinnvandrere utenfor EØS-området velkommen. Dette er ikke Frps innvandringspolitiske talsmann noe særlig begeistret for.
Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen/Pressebilder Høyre
Høyres programkomité vil åpne for å hente inn mer arbeidskraft utenfor EØS-området.
0Shares

Avisa Hordaland kan meddele at programkomiteen til Høyre foreslår i et utkast til nytt partiprogram, å innføre en ny ordning. Ordningen vil gjøre det lettere å hente inn mer arbeidskraft utenfor EØS-området. Videre innebærer forslaget fra Høyre at innvandrere kan begynne å jobbe mens Utlendingsdirektoratet fremdeles behandler søknaden, og forslaget går ut på raskere godkjenning av fagkompetanse. I tillegg inkluderer forslaget gratis kjernetid i barnehagen mens foreldrene deltar på språkkurs.

– Må være mer åpne
Trond Helleland, som sitter i programkomiteen til Høyre, sier at Høyre ønsker en bærekraftig innvandring.

– 80 prosent av innvandrerne som kommer til Norge er ikke asylanter eller flyktninger. Vi er engstelige for at Norge skal seile akterut om de beste hjernene, og derfor må Norge være mer åpne for arbeidsinnvandring utenfor EØS. Vi er mer opptatte av kompetanse, enn hvor en kommer fra sier Helleland til Avisa Hordaland.

Helleland mener at for mange ufaglærte innvandrere er dyrt å få inn i arbeidslivet og kan ødelegge imaget til denne gruppen, men om vi får kvalifiserte innvandrere utenfor vestlig krets, kan imaget styrkes.

Den nye ordningen Høyre nå foreslår skal være inspirert av grønt-kortsystemet i USA, skriver Avisa Hordaland. Helleland understreker overfor avisa at den nye ordninga ikke vil gi en automatisk billett for å bli i Norge. Men han legger til at realiteten med et grønt kort er at mange blir værende.

Har ikke behov for arbeidsinnvandring
Morten Ørsal Johansen, Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, er ikke enig med Høyre og forkaster hele forslaget.

– Jeg skjønner ikke hvorfor Høyre vil ha inn flere arbeidsinnvandrere. Vi har ikke behov for det. Norge klarer seg med egen arbeidskraft. Vi har allerede eksisterende ordninger dersom behovet var der, men vi ser i dag at det ikke er utnyttet. Høgre sparer inn vidåpne dører, sier Ørsal Johansen til avisen.