Vil ha skolehjelp mot tvangsekteskap

 
Foto: Claudio Castello
I dag legger barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) frem en handlingsplan mot tvangsekteskap.
0Shares

Handlingsplanen går blant annet ut på at ansatte i hjelpeapparatet skal lære å fange opp barn- og unge i faresonen.

– Vi skal nå gi kompetanseheving til rådgiverne i skolene og til PP-tjeneste. Mange har ikke skjønt hva de står overfor, eller har ikke tord av frykt for å ta feil, sier Thorkildsen (bildet) til TV 2.

Bakgrunnen er at flere tusen jenter og gutter de siste årene har bedt om hjelp på grunn av tvang hjemmefra. Et resultat av økt fokus, og at flere nå våger å fortelle, mener Thorkildsen.

Klar økning
Aldri har det vært registrert flere saker knyttet til trusler om tvangsekteskap enn i 2012, har TV 2 avdekket.

Kanalen har blant annet også rapportert om kvinner som flytter til hemmelig adresse etter å ha brutt ut av forhold hvor de fryktet for å bli tvangsgiftet.

– Tvangsekteskap er ofte det siste som skjer. Det begynner ofte med at foreldrene utøver det vi kaller ekstrem kontroll eller sosial kontroll av ungdommene med en forventning om at de skal oppføre seg slik at de tar vare på familiens ære, sier Farrah Ghazanfar, koordinator for Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse til TV2.