Innvandrerkvinner føler seg isolert

Illustrasjonsfoto: Scanstock
Mens innvandrermenn er ute og jobber, er det mange innvandrerkvinner som er hjemmeværende. Lokalpolitiker i Kongsvinger Ap, Iran Morovati, mener de blir isolert fra samfunnet.

Hjemmeværende innvandrerkvinner risikerer å få dårligere språk, helse og mye annet, sier Morovati, som også er leder av det lokale flerkulturelle rådet til NRK.

Morovati kom selv som flyktning på 90-tallet og har siden kjempet for å lære språket, bli integrert og for å kunne bli politiker. Nå vil hun hjelpe andre innvandrerkvinner som hun mener er isolert fra samfunnet. Ifølge Morovati fører isolasjon ofte til psykiske problemer og det er særlig godt voksne innvandrerkvinner som er utsatt.

– Det er mange av de som er hjemmeværende, og blir isolert. De kan hverken språket eller kulturen, og ender opp med å bli dobbelt isolert, sier hun til NRK.

Tar opp saken
Lokalpolitikeren har nå bestemt seg for å ta opp saken i rådet. I tillegg har hun tatt kontakt med rådmannen, NAVs frivillighetssentral og andre instanser i kommunen, som hun mener bør kunne samarbeide.

Totalt sett har over 60 000 innvandrere ukjent status. Kongsvinger er en av mange kommuner som nå har søkt om midler for å fokusere på denne gruppa, skriver NRK.