Ber regjeringen om hjelp i rom-sak

 
Foto: Arbeiderpartiet
Ordfører i Skien, Hedda Foss Five (bildet), sier de har problemer med å håndtere omreisende romfolk i distriktet. Nå ber hun om hjelp.
0Shares

Tidligere i vår fikk politiet vite om en rom-folksfamilie på tilsammen 13 personer som bodde i Telelabs gamle lokaler på Gulset i Skien.

Bjørn Erik Kristiansen, som eier bygget, har latt storfamilien bo der. Han har kjempet for romfolkets rettigheter i mange år.

– Vinteren var kald, så jeg lot dem bo der. Å bo ute er ikke særlig tilfredsstillende, selv om det ikke er ideelt å oppholde seg i et næringsbygg heller, sier Kristiansen til NRK.

Skien kommune har behandlet saken og kommet frem til at familien bor ulovlig. Innen 7. mai må de ut.

– Vi flytter til bilene våre, også barna. For oss er det ikke aktuelt å flytte tilbake til Romania, for der er forholdene dårlige både for voksne og barn, sier Marius og Daniel Caldararu til NRK.

Savner felles retningslinjer
Foss Five sier hun har tatt opp problemene som knytter seg til romfolket med flere av partikollegene i andre fylker. Nå savner hun konkrete retningslinjer på hvilke rettigheter disse menneskene har når de kommer til Norge.

– Jeg vil nå kontakte regjering og departement for å få avklaringer. Dette er ikke bare et skiensproblem. Vi må få felles løsninger for omreisende romfolk.

Hun konstaterer at rom-folket er et folkeslag som reiser fra sted til sted.

– Vi kan ikke dytte våre velferdsløsninger ned over hodene, siden rom-folk ønsker seg andre typer liv enn de vi i vårt sosialdemokratiske samfunn vil ha.