Historisk rettssak

En afghaner som søkte om asyl endte opp med å bli fanget og torturert av Taliban (avbildet her) etter tvangsretur fra Norge. Han flyktet igjen, denne gang til Italia, hvor han fikk asyl. Nå går han til sak mot den norske staten.
Foto: Fraidoon Poya/UNAMA/ISAF
For første gang går en asylsøker, som har fått avslag og blitt tvangsreturnert, til sak mot Norge for å ha utvist ham på feil grunnlag, skriver Klassekampen.
0Shares

I dag starter en historisk rettssak i Oslo tingrett, som kan resultere i at Norge må innrømme å ha returnert avviste asylsøkere til forfølgelse, skriver Klassekampen.

Afghaneren Farhad Hakimzai er i dag italiensk statsborger. Men veien dit har ikke vært noen dans på røde roser.

Hakimzai søkte først asyl i Norge. Til Utlendingsdirektoratet (UDI) sa han at han fryktet for å bli bortført og drept av Taliban, slik det hadde skjedd med hans far. UDI trodde ikke på Hakimzai sin historie om at han hadde behov for beskyttelse og sendte han tilbake til Afghanistan.

Påstand om tortur
To-tre dager etter at Hakimzai hadde blitt tvangsreturnert med fly fra Gardermoen, hevder han at han ble bortført av Taliban i Kunar-provinsen, nær grensen mot Pakistan.

– Taliban beskyldte meg for å være spion for Norge og Nato. Etter 22 dager i fangenskap og tortur, klarte jeg å rømme sammen med en vakt, som ønsket å hoppe av fra Taliban, forteller han til Klassekampen.

Sammen skal de ha tatt seg til Hakimzai sin familie i Pakistan, hvor Hakimzai fikk hjelp til å flykte til Europa igjen. I 2011 ble han registrert som asylsøker i Italia, som seinere innvilget søknaden hans.

To dager er satt av til rettsforhandlingene, 27. og 28. mai.