Nybø utvider innreisemulighetene for utenlandsk arbeidskraft

Næringsminister Iselin Nybø (V) vil gi flere unntak for utenlandske arbeidstakere.
Foto: Liv Aarberg
Både bedriftsledere, forskere, idrettsutøvere og skuespillere skal nå få innreise til Norge etter at næringsminister Iselin Nybø (V) vil gi flere unntak.

– De som har et strengt nødvendig behov for personer for å holde virksomheten i gang, kan nå søke om å få inn arbeidskraft, sier hun til NRK.

Ordningen endres til å inkludere personell som er strengt nødvendig for å unngå driftsstans i prosjekter eller bedrifter. Den gjøres bransjenøytral og kan dermed gjelde for både bedriftsledere, forskere, profesjonelle idrettsutøvere, skuespillere og personell med spesialisert kompetanse innenfor servicenæringene.

Det stilles krav til at arbeidstakeren har spesialisert kompetanse, og at denne ikke er tilgjengelig i det norske arbeidsmarkedet. Unntaksbestemmelsen og utvidelsen er ment å være snever, og vil tolkes strengt.

Arbeidstakere som får unntak fra innreiserestriksjonene må fortsatt testes og overholde de strenge karantenebestemmelsene og smittevernreglene.

Hovedorganisasjonen Virke er fornøyd med endringen.

– Dette er noe Virke har arbeidet lenge med å få på plass. Å få ned importsmitten har vært viktig, men vi mener regjeringen la til grunn en for snever tolkning ved en ensidig fokus på teknisk personell og infrastruktur, på bekostning av skuespillere, ledere og spesialister i handels- og tjenestenæringen, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke i en kommentar til NTB.

Endringene vil gjelde fra 14. april og er blant dem regjeringen vil legge fram på pressekonferansen senere tirsdag.