For ung for prisen?

 
Foto: flickr
Skolejenta Malala Yousafzai (bildet), som overlevde et Taliban-attentat i fjor, er aktuell som kandidat til årets Nobels fredpris. Likevel spekuleres det i om hun er for ung for den prestisjetunge prisen. 
0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

– Alle snakker om Malala. Hun har gjort en imponerende opptreden blant annet i FN, sier historiker Asle Sveen til NTB.

I sin egen 16-årsdag i sommer talte Malala i FNs hovedforsamling, og Sveen mener den erfaringen har styrket nobelsjansene hennes. Likevel tviler han på om hun får prisen.

– Personlig mener jeg det vil være en stor byrde å gi den til en 16-åring, sier Sveen og viser til den voldsomme oppmerksomheten som rettes mot prisvinnerne.

Øverst på listen
Kristian Berg Harpviken, for fredsforskningsinstituttet PRIOmener Malala fortjener prisen og har henne øverst på sin liste over nobelfavoritter. I helgen ble det også kjent at Malala fikk Harvard-pris.

– En fredspris til den pakistanske jenta vil føye seg inn i rekken av priser til forkjempere for menneskeretter og demokrati, skriver Harpviken i begrunnelsen. I tillegg vil den bidra til å sette barn og utdanning på dagsordenen.

SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute)-direktør Tilman Brück er derimot mer tvilende til om Malala bør få prisen. Også han peker på all oppmerksomheten hun i så fall må håndtere.

– Jeg er ikke sikker på om det vil være etisk riktig å gi fredsprisen til et barn, sier Brück til NTB.