Kjendisimam fikk koronavaksine – oppfordrer muslimer til å vaksinere seg

Imam i ICC, Mehboob-ur-Rehman, her sammen med Arshad Jamil på Alna før vaksinering med andredosen.
Foto: Muslmsk Dialognettverk
Sist helg fikk imam Mehboob-ur-Rehman i Islamic Cultural Centre Norway (ICC) få sin andre dose med korona-vaksinen i bydel Alna.

Etter at han fikk andredosen sin, maner han, menigheten og muslimske organisasjoner folk til å ta korona-vaksinen.

– I og med et er nå mye fokus på å vaksinere seg i bydel Alna, Grorud og Stovner spesielt, og vi kjenner til at enkelte folkegrupper ligger et par prosenter lavere enn norskfødte. Dette ønsker vi å gjøre noe med. Vi skal bidra i den nasjonale dugnaden helt ut, og skal ikke gi oss, sier Arshad Jamil, covid-19 koordinator, Muslmsk Dialognettverk.

Han legger til at statistikker må leses riktig.

– For eksempel, det finnes bare 450 personer med somali bakgrunn i Oslo som er over 65 år. Hvis helsepersonell ikke får tak i ti stykker, så utgjør det en stor prosentandel, og det er likevel ingen grunn til å ta lett på høye smittetall hos enkelte grupper.

Ifølge Jamil er imamen i fin form, og har ikke fått noen bivirkninger av vaksinen.

– Nå kan han se frem til Eid-feiring, og til å kunne klemme barnebarna sine igjen. Hans viktigste oppfordring er at folk tar vaksinen, og setter liv og helse i fremste rekke.

Feiring med vaksine-info

Torsdag er det markering av Eid-høytiden og slutten på Ramadan. Som i fjor blir årets feiring preget av pandemien, og moskéene ICC og Rabita har lagt opp en drive-through Eid på parkeringen på Coop Alna.

– Alle i prosjektledelsen er testet, slik at tiltaket kan gjennomføres på en smittevernsvennlig måte. Her er det også avstandskrav, og folk i bilene sine vil bli geleidet underveis. Vi har is, begrenset underholdning og Eid-gaver til barna, fordi vi tenker at de trenger en ekstra oppmerksomhet i et år hvor de har hatt det tøft, med lite sosialt samvær.

Unngå reiser, ta vaksinen

Jamil mener det er viktig at norske muslimer unngår store ansamlinger.

– Her er det viktig at man følger Oslos retningslinjer på mer enn ti personer innendørs. Så må man unngå unødig reisevirksomhet. Norsk-pakistanere har reist for mye under pandemien, og det er viktig å ta ansvar som enkeltindivider når samfunnet gir klare føringer.

ICC har også laget en video som gir enkle råd for smittevernsvennlig Eid-feiring, og hvordan en skal fortsette å håndtere tiden fremover.

– Vi må ikke glemme oss bort, fortsette å ta tester, holde avstand, ha god hygiene, og gjennomføre registrering for å få vaksinen.

Jamil tror vaksineringen vil ta seg opp etter ramadan.

– Han kjenner til at noen har utsatt sin vaksinering i frykt for bivirkninger under fastingen, dessuten vil flere være lettere tilgjengelig fremover. I tillegg har trenden også endret seg blant flere minoritetsgrupper, og vi skal ikke gi oss før vi er kvitt denne forferdelige pandemien.