For tre år siden trakk hun seg på grunn av mistillitsforslag – i dag blir hun parlamentarisk leder i Frp

Sylvi Listhaug (FrP) trakk seg fra stillingen som justisminister i 2018.
Foto: Elin Eike Worren
Stortingsgruppa til Fremskrittspartiet valgte onsdag ettermiddag sin nye partileder Sylvi Listhaug til parlamentarisk leder.

Listhaug ble i helgen valgt til ny partileder og overtar nå også vervet som parlamentarisk leder etter Siv Jensen.

– Nå starter den viktige jobben fram mot valget. Fremskrittspartiet skal være det blå alternativet med hjerte for vanlige folk, sier Listhaug i en pressemelding.

Hun trekker fram at partiet vil jobbe for et kraftig løft for syke, barn og unge når Stortinget skal vedta revidert budsjett.

Hans Andreas Limi ble i møtet i Frps stortingsgruppe valgt til ny første nestleder i stortingsgruppen, mens Bård Hoksrud ble valgt til andre nestleder.

Limi overtar som en konsekvens av valget som Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson.

Måtte trekke seg som statsråd i 2018

Våren 2018 ble det postet et bilde med teksten «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet» på Listhaugs Facebook-profil. Bildet ble postet i forbindelse med at Arbeiderpartiet stemte imot et forslag til å frata fremmedkrigere norsk statsborgerskap uten at det ble avgjort av en norsk domstol.

Posten ble slettet få dager etterpå med begrunnelsen at bildet var brukt uten tillatelse fra rettighetshaver, Associated Press. Saken førte til at Bjørnar Moxnes og Rødt fremmet et mistillitsforslag mot henne i Stortinget. Et såkalt daddelvedtak (skarpeste kritikk som ikke er mistillit) fikk flertall dagen før. Opposisjonen kritiserte formuleringene i beklagelsen, og Listhaug beklaget etterhvert innlegget åtte ganger fra Stortingets talerstol.

Dagen før mistillitsforslaget skulle behandles i Stortinget uttrykte KrFs landsstyre at de ikke hadde tillit til justisministeren. Det var likevel uklart om KrF ville stemme for mistillitsforslaget. Listhaug trakk seg deretter fra stillingen som justisminister.