Lokalpolitiker utvises fra Norge

 
Foto: Skjermdump/YouTube
Khaled Ahmed Taleb fikk statsborgerskap på feil premisser, og sendes nå ut av landet.
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Utlendingsdirektoratet har nå fattet vedtak om at 37-åringen (bildet) skal utvises fra Norge, i følge VGNett. Talebs forsvarer, advokat Eivor Øen, vil ikke si noe rundt vedtaket.

– Jeg har diskutert vedtaket med Taleb, og vi ønsker ikke å kommentere saken, sier Øen.

Taleb utga seg for å være flyktning fra Somalia da han kom til Norge i 2002. Han opplyste til myndighetene at han het Khalid Haji Ahmed, og forklarte at han og familien hadde flyktet fra krig og elendighet. Konfrontert med politiets opplysninger, innrømmet politikeren imidlertid sitt rette navn, at han kom fra Djibouti, og at han er fire år eldre først oppgitt.

Profilert Ap-politiker
Under falsk identitet ble Taleb en profilert lokalpolitiker i Hamar og Hedmark, hvor han har representert Arbeiderpartiet både i kommunestyret og i fylkestinget. 

I mai ble Taleb dømt til fire måneders fengsel, og han må sone halvparten av straffen. Ifølge dommen tilsto Taleb først da politiet konfronterte ham med mistanke om falsk forklaring.

Grunnet de falske forklaringene fikk også hans to år yngre brødre og foreldrene opphold i Norge. Taleb overlevde Utøya-massakren, men han mistet den ene broren sin i terror-aksjonen.

Utlendingsdirektoratet (UDI) vurderer nå utlendingssakene til hans gjenlevende bror og hans foreldre.
Taleb mente etter dommen at han burde få bli i Norge, selv om han hadde bløffet seg til statsborgerskap.

– Jeg har ikke begått noe alvorlig kriminalitet i de årene jeg har bodd i Norge, og har bidratt mye til det norske samfunnet etter at jeg kom hit, sa Taleb til VGNett før sommeren.