Vanskelig å føde i Norge

Flerkultur er forbausende lite problematisert i forhold til kontantstøtten mener, i følge en masteroppgave.
Foto: Illustrasjonsfoto
Kvinner som kommer til Norge for å føde opplever at de ikke får den oppfølgingen de trenger i fødselsprosessen. 
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

– Jeg hadde gjort grundig research på forhånd, og fikk vite at Norge var det beste landet i Europa å føde i. Jeg hadde høye forventninger, og ble veldig skuffet, sier indiske Daksha Vats til Aftenposten.

Hennes mann jobber for Telenor i Oslo, og paret kom flyttende fra New Delhi i desember i fjor, med Vats seks måneder på vei.

Hjemme i India var hun blitt fulgt opp av en gynekolog de første månedene av svangerskapet. Da hun kom hit hadde hun problemer med å finne en jordmor i bydelen sin.

– Alt endte med at jeg gikk til en privat jordmor. Det var veldig dyrt, men du gjør selvsagt hva som helst for babyen du har i magen.

– Veldig mye som er annerledes
Vats er med i mødregruppen Imobago, et nettverk av utenlandske mødre bosatt i Norge. Facebook-gruppen har over 1000 medlemmer fra 35 nasjoner, og ble startet av Katalin Galambos fra Ungarn. Hun har også forfattet boken Oslo for Mothers.

– Flere av kvinnene jeg har snakket med sier at det var et sjokk å føde i Norge. Mange ting er annerledes her enn i andre land, forteller Galambos.

Marit Heiberg, leder for Den norske jordmorforening, bekrefter at det norske fødselssystemet er bygget opp annerledes enn i mange andre land.

– Vi har kvalifiserte jordmødre med fem års utdannelse som følger opp både før, under og etter fødsel. Jordmødrene tar seg av syv av ti fødsler alene. Lege eller gynekolog kommer bare inn hvis fødselen ikke går som normalt, sier Heiberg til Aftenposten.