“Sjøblomst” skaper strid

Denne skulpturen av en sjøblomst er et minnesmerke for det norske sjøfolket som reddet vietnamesiske flyktninger på 1970-80-tallet
Foto: Privat
Norsk-vietnamesere gikk i sommer sammen for å lage en skulptur i form av en sjøblomst for å hedre norske sjøfolk som reddet vietnamesiske båtflyktninger. Ikke alle er imidlertid glade for skulpturen.
0Shares
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

For første gang hedrer en innvandrergruppe Norge på denne måten. Initiativtakerne selv har også dekket utgiftene knyttet til monumentet.

Sjøblomsten skal hedre og minnes norske sjøfolk som reddet flyktningene, båtflyktningenes ferd mot frihet på havet og flyktningenes positive bidrag til mangfold i Norge, med et allment fokus på humanisme og menneskers streben etter et bedre liv, sier Duc Hoa Nyugen, leder VFM, Vietnamesiske Flyktningers Minnesmerke, i en pressemelding.

Høsten 2006 mottok Kulturetaten i Oslo kommune en henvendelse fra det norsk-vietnamesiske miljøet med ønske om å sette opp et minnesmerke over norske skip som plukket opp båtflyktninger. I samarbeid med Norsk maritimt museum ble Bygdøynes valgt som et passende sted for Sjøblomst.

– Formålet for det norsk-vietnamesiske miljøet er å reise et minnesmerke for frihet generelt, og for å vise takknemlighet ovenfor skipene og Norge som mottok dem. Det er den første innvandrergruppen som har reist et non-figurativt minnesmerke her, sier spesialkonsulent Inger Gogstad.

Båtflyktningene
Vietnamesiske båtflyktninger er en benevnelse som vanligvis henviser til vietnameserne som flyktet i stort antall i enkle farkoster fra Vietnam etter Saigons fall, som avsluttet Vietnamkrigen. Flyktningestrømmen varte fra slutten av 1970-årene og inn i 1980-årene.

Mange norske skip reddet båtflyktninger. Bakgrunnen er at Norge hadde en stor handelsflåte som gikk i de internasjonale skipsfartsrutene i Sørøst-Asia.

Etter at flere norske rederier hadde problemer med ilandsetting av flyktningene, garanterte norske myndigheter i 1977 for bosetting av alle vietnamesiske flyktninger reddet av norske båter.

Omstridt
Ikke alle var imidlertid like glade. Kunstprosjektet er blitt sterkt motarbeidet av den vietnamesiske ambassaden i Norge, og ambassadøren har engasjert seg personlig i saken. Senest i mars i år sendte han en mail til byrådet, med sterk innstilling om at monumentet kan ødelegge forholdet mellom begge landene.

– Vi frykter at monumentet kan bli brukt til politiske formål som vil undergrave arbeidet for et forent Vietnam. Man må ikke glemme at over tre millioner vietnamesere døde under krigen i Vietnam, og at landet fortsatt er sterkt preget av splittelse. Vi bør derfor alle legge fortida bak oss, forklarte Vietnams ambassadør Ta Van Thong til Dagavisen.

– Til dette svarte jeg at vi ikke sensurerer kunst i Norge. Og at vi har et eget regelverk for hvordan kunst og gaver håndteres i Oslo kommune, som heller ikke innbefatter politisk sensur, uttalte byråd for byutvikling for byutvikling, Bård Folke Fredriksen (H).

En takk til Norge 
Sjøblomst er plassert i sjøen 10 meter fra land. På land står det en tavle av stål. På denne står en takk til Norge, og navnene på alle de båtene som plukket opp flyktninger.

Billedhuggeren Thor Sandborg har laget Sjøblomsten, etter en konkurranse utlyst av norsk-vietnamesiske ildsjeler i samarbeid med Norsk billedhoggerforening.

Minnesmerket er utført i holdbart syrefast stål. Verket består av fem seil i stål som er lagt ned og danner blomsterbladene i en blomst som ligger på vannet. Seilene representerer båtene og blomsten representerer tradisjonen med å kaste blomster på vannet for å minnes de som har mistet sitt liv på sjøen.