– Innvandrerforeldre må mobiliseres

Foreldre må opplyse barna om alvoret ved krimineller handlinger. – Man må slå ned på dette, også fra foreldregenerasjonen i innvandrermiljøet sin side, sier Solberg.
Foto: Flickr/kjetil_r
Erna Solberg mener foreldre med innvandrerbakgrunn må mobiliseres og forebygge ran i Oslo. Det har vært en ransbølge denne helgen i hovedstaden.

Statsminister Erna Solberg oppfordrer foreldre med innvandrerbakgrunn til å bekjempe ran, skriver db.no. Antallet ran eller ransforsøk i Oslo denne måneden har gitt hovedstaden navnet “ranshovedstaden”.

 Jeg synes oppfordringen som kom nå lokalt fra foreldre om å mobilisere innvandrerforeldre er viktig. Man må slå ned på dette, også fra foreldregenerasjonen i innvandrermiljøet sin side, for å få stoppet denne atferden, sier Solberg.

Hun mener man må bruke virkemidler for å stoppe det som kan oppfattes som en litt uskyldig start inn mot en kriminell løpebane.

Ny ranshelg
Kun i løpet av ett døgn, på torsdag, var det fire ran i hovedstaden. Fredag ble en 88 år gammel kvinne slått i bakhodet på Majorstua, en mann ble ranet på Tøyen og på natten ble en mann i 20-årene slått ned og ranet i Storgata, skriver dn.no.

Fredag kveld og natt til lørdag, ble det anmeldt et nytt, grovt ran i Oslo etter at tre tenåringer ble overfalt og ranet i Christian Krohgs gate i sentrum. Natt til søndag ble en kvinne overfalt av to gjerningsmenn da hun skulle låse seg inn i sin egen bolig i Ullevålsveien i Oslo. Søndag kveld ble en person truet med kniv og frastjålet en Mac i Ullevålsveien i Oslo.

I oktober ble det i gjennomsnitt begått fire ran hver dag, og med til sammen 120 ran bare forrige måned, er Oslo blitt «ranshovedstaden» i Skandinavia, skriver VG. I samme måned ble det registrert 78 ran i København og 63 i Stockholm, skriver ranablad.no.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) har innkalt hovedstadens politiråd til krisemøte på onsdag for å drøfte raske og brede tiltak mot gateransbølgen i Oslo.