Norsk-afghanere utdannes som talspersoner

Kurses som talspersoner: Denne norsk-afghanske gjengen møtte opp fra forskjellige norske byer for å delta på to-dagers varig kurs for å bli gode talspersoner. Reza Hassani (tredje person fra høyre, i bakerste rad) fikk håp om afghanistan-samarbeid da han møtte flere hyggelige personer med samme bakgrunn.
Foto: Nareen Mizoory
Unge afghanere rustes opp som talspersoner for hjemlandets saker. Komiteen Afghanistan i Norge og Nansen Fredssenter samarbeidet om kurset Talsperson. Deltaker Reza Hassani ønsker å bidra i hjemlandet, men også i Norge.
0Shares

Komiteen Afghanistan i Norge (AIN) og Nansen Fredssenter har samlet sammen en gruppe unge afghanere til Talsperson-kurset. Gjennom kurset rustes de unge opp som talerør for saker som angår hjemlandet Afghanistan.

21 deltakerne møtte opp for å lære om å fungere som talspersoner overfor media, norske myndigheter demonstrasjoner og dialogmøter. Under kurset lærte de oppmøtte om talspersoners rolle i samfunnet.
Motivert gjeng
Norunn Grande, spesialrådgiver på Fredssenteret i Lillehammer og AIN styremedlem, var fornøyd med oppmøtet. Hun syntes de som møtte opp var svært motiverte og kunnskapsrike.
 
– Vi hadde 21 deltakere og de kom fra hele landet, Sandefjord, Stord, Halden, Vadsø, Bergen, Trondheim, Lillehammer, Oslo, Kristiansand, Lørenskog og Drammen. Denne svært motiverte og kunnskapsrike gjengen, representerer en solid kunnskapsressurs som mediene bør bruke til å formidle mer nyansert informasjon om Afghanistan og afghanere i Norge, sier hun.
 
Ressurs i Norge
Reza Hassani, en av deltakerne på kurset, forteller at han dro nytte av kurset. 23-åringen forteller at han likte godt det han lærte om å gi budskap under intervjuer. Hassani går sitt siste år ved Sandefjord videre gående, med studiespesialiserende retning.
 
– Fordelen med kurset var at vi lærte hvordan vi kan si vår mening og samarbeide med hverandre for å gjenoppbygge landet vårt, sier den unge kursdeltakeren, som vil bli radiograf.
 
Norsk-afghaneren anser seg selv som en god suksess i Afghanistan, men også i Norge.
 
– Vi norsk-afghanere kjenner både til det norske og afghanske miljøet. Motivasjonen min får å være med på arrangementet var å vise at jeg bryr meg om begge land. For å være ærlig må jeg si at jeg aldri har møtt så mange hyggelige og flinke afghanske studenter og diaspora som jeg møtte under dette kurset. Møtet med de nye ga meg stort håp om at den afghanske diasporaen kan stå sammen og samarbeide med hverandre, avslutter han.