Kampen for det afrikanske folk

 
Foto: Koubang Mbilase Enyam
Nelson Mandela ble mandag kveld hyllet på Sentrum scene i Oslo. Jens Stoltenberg (Ap) var en av dem som talte i forbindelse med minnekonserten arrangert av LO for den avdøde frihetsforkjemperen. 
0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

– Mandela betyr mye for meg. Han har stått på for frihet, og alle menneskers rett til å leve de livene de selv vil leve, uavhengig av religion, hudfarge og legning, sier Stoltenberg til utrop.no.

Jens Stoltenberg minnet publikum på innsatsen Norge gjorde for å få slutt på apartheid-regimet. Han fortalte hvordan den tidligere presidenten var takknemlig for støtten fra Norge. 

– Mandela fortalte hvordan norske diplomater smuglet kontanter inn til African National Congress (ANC), og prester og biskoper gjorde det samme, og det gjorde de for meg, sa han. For meg var den en enorm glede å oppleve Nelson Mandela som talte til oss og takket for den støtten, sa Stoltenberg. 

Nosizwe Baqwa underholdt publikum med sørafrikanske sanger med følelsesladde tekster.
Foto : Koubang M Enyam

Sang i kor
Liv Tørres fra Norsk folkehjelp minnet oss på kampen til Mandela. Kampen mot diskriminering og undertrykkelse forsatte han til sitt siste åndedrag. 

Big bang var et av bandene som underholdt
Foto : Koubang M Enyam

– For oss i folkehjelpen startet kampen på 60-tallet. På 70- og 80-tallet mobiliserte vi sammen med andre her hjemme for internasjonale sanksjoner og for støtte til frigjøringsbevegelsen sammen med andre organisasjoner. 

Haddy N’jie var konferansier under mandagens arrangement.
Foto : Koubang M Enyam

De omlag 600 menneskene som møtte opp på minnekonserten på mandag hadde på et eller annet vis et forhold til Mandela. Alle har hørt om ham, sett ham, og noen har også møtt ham, i løpet av hans tid som president for Sør-Afrika. Nasjonalsangen Nkosi Sikelel’ iAfrika ble både sunget og nynnet i salen, og selv om ikke alle kunne versene til den lange og språkrike nasjonalsangen (seks språk) ble det det første verset sunget av full hals. 

Kampen fortsetter
Tørres trakk frem øyeblikk av Mandelas liv som han vil bli husket for, ting han har sagt og skrevet, og ting han ble inspirert av i løpet av hans liv. Norsk Folkehjelp var aktive bidragsytere til kampen mot apartheid, og Mandelas kamp er hedret av mange. 

– Vi har alle et forhold til deg Madiba, men vi har alle ulike forhold til deg. Noen understreker at du var opptatt av forsoning og dialog, vi i folkehjelpen mener at ditt viktigste bidrag var som leder og symbol for en frigjøringskamp, som demonstrant og strateg, sier hun. 

Tørres avsluttet sin appell med noen tanker om hva Mandela hadde sagt og gjort, hadde han vært i live.

– Hvis Mandela hadde vært her nå, ville han sagt at i morgen fortsetter jobben med å gjøre verden til et bedre sted. “Fattigdomsbekjempelse er ikke spørsmål om veldedighet, men om rettferdighet. Verken slaveri, apartheid eller fattigdom er naturskapt. Tvertimot er fattigdom menneskeskapt, og kan bekjempes gjennom menneskelige handlinger”, sa han i en av sine taler. 

Fakta om Nelson Mandela:

  • Født: Rolihlahla Mandela 18 Juli 1918
  • Fikk navnet Nelson da han begynte barneskolen
  • Satt 27 år i fengsel på øya Robben Island 
  • Han var leder i African National Congress (ANC) 
  • Han kjempet for like rettigheter for alle i Sør-Afrika 
  • Han har fem barn og 17 barnebarn og 12 oldebarn 
  • Han døde 05. desember 2013